België / Verhaal

Schermutselingen bij "la Malogne


Markeren

Deel

Route


Om 10.00 uur op zondag 3 september 1944 reden de tanks van Task Force Mills (Combat Command B van de US 3rd AD) door het dorp Cuesmes op weg naar Jemappes. Zeven tanks werden op het plein opgesteld en waarnemers installeerden zich in de klokkentoren.

Vanaf hun uitkijkpost zagen de waarnemers activiteit in de Rue de la Malogne. Twee kleine groepen verzetsstrijders van de Milices Patriotiques kwamen tussenbeide: De groep Cardinal bereikte de Rue de la Malogne met een vrachtwagen, terwijl de groep Benny de Rue de Frameries opging. De laatste kwam onder vuur te liggen bij de Pont Clara (spoorbrug, nu de RAVEL L98). Twee verzetsstrijders werden gedood en in de Rue Jean Botte braken gevechten uit waarbij een Amerikaanse tank te hulp schoot.

Een derde groep verzetsstrijders, de groep Stoquart, zag 300 Duitse soldaten met enkele voertuigen en karren uit Frameries naar beneden komen, voorafgegaan door ongeveer 20 gijzelaars die als menselijke schilden naar voren werden geduwd. Vanaf de hoogten van de terril van Crachet beschoten de mannen van Stoquart de verraste Duitse troepen, die terugsloegen en de verzetsstrijders dwongen zich terug te trekken in de richting van Frameries. Ze bestookten de Duitse troepen met hun vuur terwijl de colonne terugging in de richting van Cuesmes.

Aangekomen bij Pont Clara werden de troepen opgemerkt door Amerikaanse tanks die het vuur openden.

Eén schot raakte de boog van de brug, een tweede een aanhanger en een kar. De Duitse troepen vluchtten over de Chemin de la Malogne, langs de spoorlijn, en namen de gijzelaars met zich mee. In de Rue de la Malogne stelden ze een klein kanon op en vuurden op de groep van de Kardinaal, die slachtoffers maakte en zich moest terugtrekken. Een luchtaanval vernietigde een tweede wagen en de Duitse troepen trokken zich terug in de richting van de weg Mons-Bavay. Vanaf de Héribus vernietigden Amerikaanse tanks de vrachtwagen en doodden de paarden van een laatste kar. Burgers werden ook gedood of gewond door granaten die in de kelders werden gegooid, terwijl veel Duitse soldaten gevangen werden genomen en verzameld werden in de buurt van de Craibel fabriek.

Rue de la Malogne, 7033 Cuesmes