België / Verhaal

Een explosie in de Ferrerstraat


Markeren

Deel

Route


Frameries was een belangrijk doorgangspunt op de lange weg naar Duitsland. Van hieruit kon je afdalen naar het zuidoosten richting het kruispunt Cheval Blanc en Binche. Van daaruit was het gemakkelijk om de Maasvallei te bereiken en van daaruit verder naar Duitsland, of over het Ardense massief onder dekking.

In de late namiddag van 2 september 1944 werd de sector tussen Frameries en het kruispunt Cheval Blanc echter een valstrik. US Task Force Lovelady, die US Combat Command B (CCB) aanvoerde vanuit de regio Avesnes-sur-Helpe, bereikte Frameries kort na 17.00 uur.

Tegelijkertijd rukte US Combat Command A (CCA) op via de kruispunten Bois Bourdon en Cheval Blanc. Het puntje van de driehoek Bavay-Ciply-Maubeuge kwam onder Amerikaanse controle en het oversteken ervan werd steeds gevaarlijker voor Duitse troepen.

Een dozijn Duitse munitietrucks en ambulances werden daarom ingesloten bij de zuidelijke uitgang van Frameries, onderaan de Rue Ferrer, net voor de Berger Bridge.

De colonne zat tijdelijk beschut achter huizen, maar riskeerde onder vuur te komen van Amerikaanse tanks als ze weer op weg ging. Rond 21u30 maakten de Duitse troepen zich klaar om hun voertuigen te vernietigen: te voet zouden ze meer kans hebben om onopgemerkt te blijven als de nacht viel. Rond 22.00 uur werd de Rue Ferrer door een enorme explosie opgeblazen. Zeventien huizen werden verwoest en een dozijn meer raakte beschadigd.

Tussen de Duitse soldaten werden zo'n 30 lichamen gevonden, de meeste gewonden die niet vervoerd konden worden en in ambulances aan hun lot werden overgelaten. Veel van de lokale bewoners, verscholen in de beschutting van hun kelders, verloren alles, hoewel er wonderbaarlijk genoeg maar zeven van hen gewond raakten. De mensen van Frameries hielden zich bezig met het blussen van de branden en het verzorgen van de slachtoffers.

Rue Ferrer, 7080 Frameries