België / Verhaal

Op het kruispunt van Cheval Blanc


Markeren

Deel

Route


Het kruispunt Cheval Blanc was een strategisch punt ten zuiden van Mons: het kruispunt van twee essentiële wegen voor de strijdende partijen.

Aan de ene kant stroomde de Duitse terugtocht vanuit de Borinage, een gebied in de Waalse provincie Henegouwen in België, richting Binche, Charleroi en Duitsland. Aan de andere kant passeerden de Amerikaanse troepen van het VII Corps op weg naar Bergen. Een ontmoeting tussen de twee was onvermijdelijk.

In de namiddag van 2 september 1944 verloor Task Force Y, komende van Maubeuge, twee Sherman tanks die door antitankvuur werden vernietigd en ten minste één Panzerfaust werd neergeschoten. Dit waren de eerste twee Amerikaanse tanks die vernietigd werden in België. De colonne hield het Cheval Blanc-kruispunt ongeveer twee uur in handen, terwijl een infanteriecompagnie het gebied ten westen van de doorgang opruimde. Task Force Y ging toen weer de weg op richting Mons, bereikte Hyon om 18u30 en het kampgebied tussen Mesvin en de terril van Héribus om 19u30.

Rue Émile Wauquier 59, 7040 Quévy