België / Verhaal

De moord op Gabriel Ottelet


Markeren

Deel

Route


Gabriel Ottelet was boekhouder bij de Citroën-garage in de Rue d'Havré in Bergen. Overdag verstopte hij zich op de vloer van de garage en 's nachts daalde hij af naar het kantoor om zijn taken uit te voeren.

Gabriel, van wie werd beweerd dat hij minstens één Duitser had gedood, zo niet meerdere, communiceerde met zijn secretaresse Gilberte door haar aantekeningen onder zijn typemachine achter te laten. Na zijn huwelijk verhuisde hij naar een comfortabelere kamer in een huis in Mesvin.

Op de avond van 4 juni 1944 werd er op de deur van het huis geklopt. De Duitse autoriteiten, vergezeld door militieleden (vijf of zes), waren gekomen voor een voormalige brievenbezorger om hem te ondervragen over diefstallen uit een postkantoor. Gabriel dacht dat hij het was voor wie ze kwamen en glipte door het dakraam het dak op om te ontsnappen. Maar zijn ontsnapping maakte hem natuurlijk verdacht en zou hem uiteindelijk veroordelen. De militieleden, uitgerust met een krachtig zoeklicht, zagen de voortvluchtige op de daken. Er werden schoten uitgewisseld en een Duitse ambtenaar raakte dodelijk gewond. Gabriel werd iets verderop doodgeschoten, aan de rand van het huidige bos, waar je de gedenksteen kunt zien die aan hem is gewijd.

Rue Ottelet, 7022 Mesvin