Nederland / Museum

Oorlogsmuseum Middelstum


Markeren

Deel

Route


Oorlogsmuseum Middelstum werd in 2015 opgericht door eigenaar Ties Groenewold. Het museum beslaat ca. 80m². Hierin staat het verhaal van de periode 1939-1945 in de provincie Groningen en de Eems-Dollard (Borkum en Emden) regio centraal.

Het museum vertelt, aan de hand van voorwerpen, foto’s en documenten, het verhaal van de provincie Groningen, Emden en Borkum gedurende de periode 1939-1945. De collectie bevat vele uniformen, onderscheidingen, gebruiksvoorwerpen, (blanke)wapens en munitie van alle strijdende partijen. Ook de Luchtbeschermingsdienst en de luchtoorlog komen uitgebreid aan bod. Eén van de specialisaties van het museum is de Duitse marine, Kriegsmarine genoemd. Verder heeft het museum een zeer omvangrijk militair-historisch archief bestaande uit duizenden foto’s en documenten, grotendeels uit de regio.

Bij binnenkomst treft de bezoeker als eerst de vitrines met hierin de objecten die te maken hebben met de bevrijding en de bevrijders. Direct daarna volgen de displays van de mobilisatie en het civiele leven onder Duits regime, met daarbij ook de Jodenvervolging en (krijgs)gevangenschap. Aan de andere kant van deze displays ziet de bezoekers allerhande Duitse gebruiksvoorwerpen, het thema Nationaal Socialisme in Nederland, de Luchtbeschermingsdienst en de SS in de provincie Groningen. De luchtoorlog boven Noord-Nederland komt ook uitgebreid aan bod aan de hand van bodemvondsten van gecrashte toestellen en andere voorwerpen en foto’s. Het grootste deel van de collectie gaat over de Kriegsmarine en de Luftwaffe in de provincie Groningen. Hier ziet de bezoeker honderden voorwerpen die door Duitse militairen in deze omgeving gebruikt zijn. Doordat het museum lokaal georiënteerd is, wekt dit grootse interesse vanuit heel Nederland. Over de tien dagen per jaar dat het museum geopend (periode april-oktober) komen er tussen de 700 en 900 bezoekers.

Naast het verzamelen van materiaal uit oorlogstijd wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de objecten, foto’s en documenten en bovenal mensen uit die tijd. Inmiddels is het museum een vraagbaak geworden voor andere musea, stichtingen, instellingen, auteurs en particulieren.

Oude Schoolsterweg 24, 9991 CR Middelstum