Nederland / Museum

Schijnvliegveld De Kiek


Markeren

Deel

Route


Vrijwel gelijk na het begin van de Tweede Wereldoorlog realiseert de Duitse bezetter Scheinflughafen Kamerun (SF37). In de omgeving beter bekend als ‘De Kiek’. Er stond afweergeschut, een aantal zoeklichten, een bunker en hangars. Er liep zelfs een spoorbaan waarop een verlicht houten nepvliegtuig via een kabel voortbewogen werd.

Door schijnvliegvelden in te richten, willen de Duitsers vijandelijke vliegers verleiden om daar hun bommen op te droppen, in plaats van op het werkelijke doel. Het was de bedoeling dat de geallieerde piloten De Kiek aanzagen voor het echte vliegveld Gilze-Rijen. Schijnvliegvelden waren ook afwerpplekken voor niet gegooide bommen. Landen met bommen was namelijk te gevaarlijk. Soms waren het ook oefenterreinen.

De Duitse troepen gebruikten verlichting om de Engelse vliegtuigen ’s nachts te lokken. Zodra de Engelsen in de buurt waren, werd de baanverlichting aangestoken om de aandacht te trekken. Ook werden lichtkogels afgeschoten. De Engelsen waren al zeer snel op de hoogte van de schijnvliegvelden en waar ze voor bedoeld waren. Toch werden sommige Engels bemanningen nog steeds misleid, ondanks de verbeterde navigatietechnieken.

In de buurt van een vliegveld wonen in oorlogstijd is gevaarlijk. Ook in de buurt van een schijnvliegveld was is het allesbehalve veilig. De geallieerden hebben zich inderdaad laten misleiden en probeerden het vliegveld te bombarderen. Bij een bombardement op 20 oktober 1943 kwamen in Brakel drie inwoners om het leven.

Stichting De vrienden van de Kiek heeft het schijnvliegveld weer tot leven gebracht. Bezoek de bunker en ontdek het vliegtuig midden in het bos. 

 

Oude Tilburgsebaan, 5131 BM Riel