Nederland / Verhaal

De felle gevechten om de Steenfabriek Langerijp


Markeren

Deel

Route


Met de bevrijding van Loppersum op 21 april 1945 leek de weg voor de Canadezen van het Royal Winnipeg Rifle Regiment open te liggen. Terwijl ze moedig oprukten langs de spoorlijn van Groningen naar Delfzijl, werden ze plotseling geconfronteerd met een meedogenloze tegenstand. De Duitse kustartillerie, als een donderende symfonie van verzet, opende genadeloos het vuur op de bevrijders. Te midden van deze helse strijd kwam de B Company hopeloos vast te zitten bij de steenfabriek Langerijp.

Op 22 april had het Royal Winnipeg Rifles Regiment tijdens de gevechten de controle over de Fivelkade en Westersingel gekregen. De brug bij Tjamsweer was vernield, waardoor de noordelijke verbinding tussen de zuid- en noordkant van Tjamsweer werd afgesneden. Ook de brug over de Kleine Heekt was opgeblazen, waardoor de Westersingel onderbroken werd.

De Westerdraaibrug was vernietigd en de Bolwerkerbrug zwaar beschadigd. Duitse troepen hadden zich verschanst rondom het Bolwerk, en vanaf de Dijkhuizerweg werd geschoten op de Canadezen. De Kalkbranderij diende als een strategische positie voor de Duitsers. Naast de inzet van tanks en ander zwaar materieel, waren man-tot-man gevechten cruciaal.

De B-Company van de Royal Winnipeg Rifles moest met meer dan 80 manschappen de steenfabriek bij Langerijp aanvallen, waar de Duitsers strategische posities hadden ingenomen. Ondanks vijandelijk vuur slaagde de B-Company er uiteindelijk in de Duitse posities uit te schakelen. Tijdens de aanval naar de Fivelweg werden ze echter hevig bestookt door Duitse artillerie vanuit Delfzijl en Nansum, evenals Duitse machinegeweren. De B-Company vroeg om ondersteuning van rook- en mortiergranaten, maar werd desondanks zwaar onder vuur genomen, waardoor de opmars vastliep.

Rond 07:10 uur moest een eenheid zich terugtrekken naar de steenfabriek. Ondanks hevig gevaar bood Rifleman John Gingras zich vrijwillig aan om een belangrijke boodschap naar het hoofdkwartier van de compagnie te brengen. Onderweg werd hij geraakt in beide benen door een kogel en granaatscherven. Ondanks zijn verwondingen bezorgde Gingras de boodschap bij het hoofdkwartier, waarna hij terugkeerde naar het peloton om de actie te voltooien. Hij wenste pas geëvacueerd te worden nadat de missie was volbracht, dit leverde hem de Military Medal op. Kort daarna eindigde de strijd in Appingedam.

Op 23 april 1945 werden de vermoeide mannen van het Royal Winnipeg Rifle Regiment afgelost door de British Columbia Dragoons, die tot 2 mei 1945 in Appingedam zouden verblijven en zwaar onder vuur kwamen te liggen van de Duitse kustartillerie.

Stationsweg 30-54 9901 CJ Appingedam