België / Monument

Hastière Bevrijdingsmonument


Markeren

Deel

Route


Van 5 tot 6 september 1944 bevrijdde de US 9th Infantry Division het stadje Hastière, terwijl ze door de Ardennen trokken. Dit monument is gewijd aan hun inspanningen.

De Amerikaanse 9de Infanteriedivisie stond bekend als de 'Old Reliables'. Vanuit Frankrijk waren ze naar het oosten getrokken, dwars door België naar de omgeving van Charleroi. Op weg naar de rivier de Maas stuitten ze op de Duitse 2e SS 'Das Reich' Panzer Division. Van 5 tot 6 september ontruimden ze langzaam het stadje Hastière voordat ze hun opmars naar de stad Dinant voortzetten.

Volgens verslagen van de Amerikaanse divisie was het Duitse leger waarmee ze te maken kregen 'ongeorganiseerd, versnipperd en verzamelde slechts een fractie van hun geplande sterkte'. Er werd ook vastgelegd dat hoe dichter de Amerikaanse troepen bij de rivier de Maas kwamen, hoe heviger het Duitse vuur werd. Dit was om te proberen de opmars van de Amerikaanse troepen te vertragen terwijl ze probeerden de rivier over te steken. Bovendien lagen er overblijfselen van Duitse voertuigen en uitrusting op de routes, wat de opmars vertraagde.

De verslagen verwezen ook naar de 'onschatbare hulp' van de Belgische Maquis (Verzetsbeweging) en burgers, die 'uitstekende bondgenoten' bleken te zijn. De Amerikaanse soldaten zagen het effect van de bevrijding op de lokale burgers en de waardering die ze voor hen toonden.

Er is hier een grote gedenksteen geplaatst, met een plaquette, die de soldaten van het 47e en 60e Infanterieregiment, US 9th Infantry Division herdenkt. Het herdenkt ook de Belgische en Franse slachtoffers van de nazi's.

Op het plaquette staat (in het Frans)

'Ter nagedachtenis aan de dappere soldaten van het 47e en 60e Regiment van de US 9th Infantry Division

hier gevallen op 5 en 6 september 1944

en de Belgische en Franse vrijwilligers

slachtoffers van de nazi's

en die voorbeeldige moed hebben getoond

Herinneren

​​Rue du Village​, Hastière, 5542