Nederland / Museum

Biesbosch MuseumEiland


Markeren

Deel

Route


Het Biesbosch MuseumEiland vertelt het unieke verhaal van de historische ontwikkeling van de Biesbosch. Bezoekers ontdekken het zoetwater-getijdengebied dat ontstond na de Sint Elisabethsvloed van 1421. De bewoners, hun economische activiteit, hun ambachten en de natuur komen aan bod. Met speciale aandacht voor de onderduikers en ‘liniecrossers’ tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Een unieke rivierdelta met getij, eilanden, geulen, kreken en wilgenbossen. Tijdens de oorlog woonden vele onderduikers in het ontoegankelijke gebied. De Duitse bezetter waagde zich er immers liever niet.

In 1944 werd de Biesbosch een niemandsland tussen bezet en bevrijd gebied. Verzetslieden voeren in het donker met bootjes dwars door de onherbergzame Biesbosch van noord naar zuid en omgekeerd. Zelfs een Britse generaal, John Hackett, werd door de ‘Liniecrossers’ overgezet naar bevrijd gebied. Dit alles onder de ogen van de Duitse wachtposten die her en der verspreid zaten over de Biesbosch.

Hilweg 2, 4251 MT Werkendam