Nederland / Slagveld

Dintelsas: voorlopig einde van de Canadese opmars


Markeren

Deel

Route


Nadat de strijd in Normandië gewonnen was, begon de 4th Canadian Armoured Division aan haar lange opmars naar Nederland. Eind oktober 1944 raakte deze Canadese eenheid betrokken bij operatie Suitcase, die tot doel had de Duitsers uit het westelijk deel van Noord-Brabant te verdrijven. Het voorlopige eindpunt voor de divisie zou het kleine haventje van Dintelsas nabij Dinteloord worden.

Na de zware gevechten bij Welberg rukten eenheden van de 4th Canadian Armoured Division op in de richting van Dinteloord. De Argylls and Sutherland Highlanders of Canada trokken in de loop van 5 november het verwoeste dorp binnen. Een verkenningseenheid ging in noordelijke richting verder met als doel eens een kijkje te gaan nemen bij Dintelsas. De Canadezen troffen het gebied in chaos aan. Dintelsas was gebruikt door de achterhoede van het Duitse leger. De enige toegangsweg lag vol achtergelaten uitrustingstukken, handwapens, veel munitie en zelfs een gloednieuw pantservoertuig. In de haven waren twee Duitse marineschepen gedeeltelijk gezonken. De half in water liggende marine boten hadden duidelijk sporen van artillerievuur.

Nadat de geallieerden doorkregen dat de Duitse marine, onder dekking van het nachtelijke duister, nog steeds bezig was om militairen weg te halen, begon Engelse artillerie de haven onder vuur te nemen. Bij éen van die salvo’s sloeg het noodlot toe voor de 19-jarige Duitser Georg Schmidt. Het schip waarop hij zich bevond, een in beslag genomen Nederlandse vissersboot, kreeg een voltreffer waarbij Schmidt op slag dood was.

Georg Schmidt diende in het 6e Fallschirm Jäger Regiment. Omdat hij klein was en er jongensachtig uitzag, werd hij door zijn kameraden ‘Schmidtchen” genoemd. Ondanks zijn jeugdige leeftijd had de parachutist al veel gevechtservaring. Hij had de strijd in Normandië meegemaakt en ook de vele gevechten van zijn parachutisteneenheid in Noord-Brabant. Terwijl veel van zijn kameraden sneuvelden, was hij het noodlot steeds te slim af geweest. Georg zal ongetwijfeld enorm opgelucht is geweest toen hij in de nacht van 5 november op een marineschip plaatsnam om naar een veiliger gebied te gaan. Maar rond 04.45 uur maakte een Britse artilleriegranaat een einde aan zijn leven. Georg kreeg van zijn kameraden een haastig gedolven veldgraf bij een boerderij aan de haven.

Door enorm toeval kreeg de jonge Georg ook figuurlijk een gezicht. In de zomer van 1944 zat zijn moeder in een bioscoop naar het Duitse journaal te kijken en zag in een flits haar zoon voorbijkomen in een opname over de strijd in Normandië. Na afloop vroeg de moeder om een kopie van dat stukje van het journaal en die kreeg zij. De foto is bewaard gebleven en zo heeft bijna 80 jaar later “Schmidtchen” nog steeds een gezicht. Georg Schmidt kreeg op de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn zijn laatste rustplaats.

Sasdijk, Dinkelsas