Nederland / Monument

"Ter herinnering aan de helden die voor ons stierven”


Markeren

Deel

Route


Bij Moerstraten ligt het oudste monument dat herinnert aan omgekomen, Canadese militairen. Vanuit de bevolking ontstond het initiatief voor een monument. Onder grote belangstelling onthulde een bevrijder in augustus 1945 deze herinnering aan Canadese doden. Kameraden van de gesneuvelden waren aanwezig om kransen te leggen.

In de loop van zondag 29 oktober 1944 naderden verschillende tanks van het Canadese tankregiment Governor General Foot Guards vanuit het zuiden Moerstraten. Twee tanks kwamen vast te zitten in de vette modder aan de noordzijde van het dorp. De Duitse troepen schakelden beide tanks uit, waarbij vier Canadezen sneuvelden. Zij kregen een gezamenlijk veldgraf op de hoek van de Luienhoekweg met de Moerstraatsebaan, nabij het Potersbos. Enkele dagen later begroeven de Canadezen op deze plek nog eens vijf andere militairen van de Canadian Grenadier Guards en het Algonquin Regiment. Zij waren gesneuveld in de strijd in en om Welberg. Hiermee kwam het aantal op negen.

In het voorjaar van 1945 begon het Canadese leger bij Bergen op Zoom met de aanleg van een Canadian War Cemetry. Al in de laatste week van april vonden de eerste begravingen plaats. Ook de negen militairen bij het Potersbos kregen toen een laatste rustplaats.

De bevolking van Moerstraten was het offer van de negen, Canadese militairen niet vergeten. Waarschijnlijk op initiatief van een theologiestudent verrees in de zomer van 1945 op de plek van het voormalige veldgraf een monument. Het is het oudste Canadese oorlogsmonument in Nederland.

Op 26 augustus 1945 werd het monument bij het Potersbos onder grote belangstelling onthuld. Luitenant-kolonel Bill Cromb, zelf betrokken geweest bij de bevrijding van de regio, was gevraagd voor de onthulling. Kameraden van de gesneuvelden waren aanwezig om kransen te leggen.

In het midden van het monument ligt een grafsteen met de namen van de negen Canadezen. Aan de achterzijde is een staand kruis met het embleem van het 1st Canadian Army. Hiervoor liggen twee plaquettes met een dankwoord van de inwoners van Moerstraten; “In remembrance of the heroes who died for us”. Het geheel wordt omheind door negen grote, aan elkaar verbonden granieten granaten.

 

 

 

Luienhoekweg-Moerstraatsebaan, Moerstraten