Nederland / Verhaal

Luitenant Donald MacKenzie red twee levens


Markeren

Deel

Route


Op 22 april 1945 krijgt het Canadese Royal Winnipeg Rifle regiment de opdracht om de zwaar verdedigde stad Appingedam aan te vallen. Luitenant Donald Charles MacKenzie, 30 jaar oud, moet bij deze opdracht mijnen opruimen op de weg die vanuit Tjamsweer (bij Appingedam) naar de stad leidde. Bij de felle gevechten raken twee van zijn mannen gewond, bij de evacuatie van de gewonden wordt MacKenzie dodelijk geraakt door een Duitse sluipschutter.

Luitenant MacKenzie trad in 1936 als soldaat toe tot de Cumberland Highlanders en ging in juni 1941 met de Royal Canadian Engineers naar het buitenland. Hij diende bij deze eenheid in Engeland tot februari 1944, toen hij werd aanbevolen voor een commissie. Hij werd naar Sandhurst gestuurd, als een van de eerste Canadese officieren die onder Britse officieren op de Engelse school werd opgeleid. Hij studeerde af op 21 september 1944. In oktober 1944 werd hij met de dienstplicht naar België gestuurd waar hij werd toegevoegd aan de Support Company van de Royal Winnipeg Rifles.

Hij diende met dit regiment tijdens de zware veldslagen rond de Schelde- en Rijnlandcampagne. Bij de zware gevechten om het Schipbeek kanaal op 7 april 1945 is MacKenzie met zijn pionier sectie verantwoordelijk voor de oversteek. Onder zwaar Duitse machinegeweervuur lukt het MacKenzie om vier planken over het kanaal te leggen zodat de rest van zijn compagnie kan oversteken. Bij deze actie raakte MacKenzie gewond door de scherven van Duitse handgranaten. Voor zijn dappere inzet bij het Schipbeek kanaal wordt hij voorgedragen voor een Military Cross, die hij spijtig postuum zou ontvangen.

Op zondagochtend 22 april 1945 krijgt het regiment het bevel Appingedam in het noorden van Nederland aan te vallen. Aan de rand van de stad wordt hevig gevochten, waarbij de leidende compagnieën zwaar onder vuur komen te liggen van de Duitse artilleriestellingen langs de kust van de haven van Delfzijl.

Luitenant MacKenzie werd met zijn Support Company naar voren gestuurd om mijnen te ruimen op de weg die vanuit Tjamsweer (bij Appingedam) naar de stad leidde. Twee van zijn mannen raakten gewond toen ze in machinegeweervuur terechtkwamen toen de eenheid een brug probeerde over te steken. Luitenant. MacKenzie baande zich een weg naar de brug onder moordend Duits machinegeweervuur om de eerste gewonde man te evacueren. Even later keerde hij terug voor de tweede gewonde man en slaagde erin een veilige plaats te bereiken, terwijl veel van zijn kameraden verbaasd toekeken over zijn gedurfde actie.

Kort daarna werd hij gedood door een sluipschutterkogel afgevuurd vanuit een nabijgelegen gebouw. Hij werd tijdelijk begraven in Loppersum. Dankzij de acties van MacKenzie, werd de stad Appingedam op 23 april 1945 bevrijd. Hij zou de enige officier van Springhill, Nova Scotia zijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog een Military Cross kreeg.

Dominee Christophoripad, Appingedam