Frankrijk / Verhaal

Operatie Totalize: de doorbraak naar Falaise, 7 tot 11 augustus 1944.


Markeren

Deel

Route


Op 7 augustus 1944 ontruimden Duitse strijdkrachten hun verdediging ten zuiden van Caen om een tegenaanval in te zetten op Mortain. Dit bood generaal Montgomery de unieke kans om de blokkade op te ruimen die de Geallieerden twee maanden lang had verhinderd om door te breken naar Falaise.Deze opmars naar Falaise werd Operatie Totaliseren genoemd.

In de nacht van 7 augustus 1944 werd de eerste fase van Operatie Totalize in gang gezet door kunstmatig maanlicht. 1.000 bommenwerpers lieten 3.500 ton bommen vallen aan beide kanten van de route Caen-Falaise.

Dertig minuten later ging een rollend spervuur van de artillerie vooraf aan de opmars van twee infanteriedivisies: ten oosten van de weg de 51ste Britse Divisie, ten westen de 2de Canadese Divisie, ondersteund door de 2de Canadese Pantserbrigade .Meer dan 1.000 voertuigen en pantservoertuigen met infanterie zo dicht mogelijk bij het front vertrokken in een onbeschrijfelijke chaos. De heuvelrug van Verrières, Tilly-la Campagne, May-sur-Orne, Fontenay-le-Marmion en Secqueville werden ingenomen, terwijl Saint-Aignan-de-Cramesnil bevrijd werd door de Schotten van de 51ste Highlands.

Tegen de middag werden nieuwe bombardementen gelanceerd van Bretteville-sur-Laize naar Saint-Sylvain. Deze bereikten per ongeluk enkele geallieerde stellingen: 300 Canadese en Poolse soldaten werden gedood of gewond.

In de tweede fase werden de Canadese en Poolse pantserdivisies aan beide kanten van Cintheaux ingezet. Deze eenheden streden tegen de 89ste Duitse Divisie en overblijfselen van de 12de SS. Onder impuls van Kurt Meyer lanceerden de Duitse troepen een tegenaanval met twintig Tiger tanks van het 101ste SS bataljon. De Poolse divisie verloor 40 tanks in één dag. Diezelfde dag echter stierf Michael Wittmann, de Duitse bevelhebber, onder vuur van de tanks van de 1st Northamptonshire Yeomanry. Wittman stond bekend om zijn 138 overwinningen met zijn tank tegen de oppositie tussen 1939 en juni 1944.

Op de avond van 8 augustus had de opmars 7 km afgelegd. Canadezen van de Worthington Force (4th Armoured Brigade) zetten koers naar Hill 195. Maar omdat ze hun doel verwarden met Hill 140, verdwaalden ze in de buurt van Estrées-la-Campagne en werden ze gedecimeerd door een gevechtsgroep van de 12de SS.

De Poolse troepen slaagden erin de Duitse weerstandslinie te doorbreken en trokken Estrées-la-Campagne binnen. Ze kregen echter snel een tegenaanval en werden gedwongen zich terug te trekken. Daarom konden ze het dorp pas in de nacht van 10 op 11 augustus bevrijden.

Meyer verbood elke toegang tot Falaise door de overblijfselen van de 12de SS, tanks van het 101ste bataljon en enkele pantsers van de 9de SS te groeperen voor het bos bij Quesnay. De opmars stopte op meer dan 10 km van de stad. Op 14 augustus werd Operatie Trekbaar gelanceerd die eindelijk vooruitgang naar Falaise mogelijk zou maken.

In 2019 informeert een oriëntatietafel langs de nationale weg 158, in Saint-Aignan-de-Cramesnil, bezoekers over Operatie Totalize.

​​Rue des Perree​, ​​Le Castelet​, 14540