Frankrijk / Verhaal

Operatie Goodwood: grootste tankslag in Normandië van de Tweede Wereldoorlog


Markeren

Deel

Route


Op 18 juli 1944 lanceerde generaal Montgomery een nieuw offensief: Operatie Goodwood. Het doel was om ten zuidoosten van Caen de verovering van de stad, die sinds 9 juli gedeeltelijk bevrijd was, te voltooien. Het was de grootste tankslag in Normandië: 2.200 zware bommenwerpers, 1.200 tanks en meer dan 100.000 manschappen waren bij deze operatie betrokken.

In het oosten moest het 1e Britse Korps het bruggenhoofd dat op 6 juni door de parachutisten was veroverd, verbreden door op te rukken naar Troarn en Bavent.Van daaruit leidde het 8ste Britse Korps in groepen naar de vlakte van Caen en Falaise, terwijl het 2de Canadese Korps de rivier de Orne overstak tussen Blainville en Louvigny, om de rechteroever van Caen te bevoorraden.

Om 5u30 gingen intense luchtbombardementen de aanval vooraf: 6.000 ton bommen werden afgeworpen aan weerszijden van de corridor van de pantserdivisies.Mondeville, Colombelles, Sannerville, Touffréville en Giberville werden in de as gelegd, maar de Duitse stellingen werden hard getroffen.

Mindermdan drie uur later gingen 75.000 mannen de strijd aan, aangevoerd door de Britse 11de Pantserdivisie. De 6 km lange voortgang over de vlakte werd echter al snel gestopt ter hoogte van de spoorlijn Caen-Parijs. 88mm kanonnen en tanks verschansten zich in de ruïnes van Cagny en openden het vuur. De heuvelrug van Bourguébus werd stevig vastgehouden door de strijdkrachten en aan het eind van de dag was dit de grens van de opmars. Tegelijkertijd kon de 2de Canadese Divisie de rivieren Orne en Odon oversteken en vestigde twee bruggenhoofden bij Vaucelles en Louvigny.

In de volgende twee dagen rukten de Geallieerden op van dorp tot dorp en dwongen het Duitse front zich terug te trekken. Op 19 juli werd de rechteroever van Caen bevrijd en op dezelfde dag werden Louvigny, Ifs, Cormelles-le-Royal en Fleury-sur-Orne bevrijd door Canadese troepen. Ten oosten van het front herwonnen Four, Soliers en Hubert-Folie ook hun vrijheid. Op 20 juli werden Émiéville en Frénouville ingenomen door de bewakers van de 32ste Brigade, terwijl Bourguébus eindelijk werd bevrijd door de 7de Pantserdivisie na twee dagen vechten. Ten zuiden van Caen slaagde de 2de Canadese Infanteriedivisie er opnieuw niet in om de heuvelrug van Verrières te veroveren. Aan het eind van de dag maakten stortregens een einde aan Operatie Goodwood. Montgomery werd gedwongen de operatie te beëindigen.Het was een mislukking: de Anglo-Canadese troepen verloren 400 tanks - vier keer meer dan de Duitse troepen - en bijna 6.000 man, voor een opmars van 11 km.

In 2019 werd in Bourguébus een oriëntatietafel geïnstalleerd die bezoekers informeert over het verloop van Operatie Goodwood.

Bourguébus, ​​France, 14540