Frankrijk / Verhaal

Ranville, het eerste dorp in Normandië dat werd bevrijd


Markeren

Deel

Route


Vanaf het begin op 6 juni 1944 lag het dorp Ranville in het hart van de Britse luchtlandingsoperaties. Omsingeld door parachutisten vanaf 2:30 werd het kleine stadje zo "het eerste bevrijde dorp van Frankrijk".

De bruggen van Bénouville en Ranville werden ingenomen door Major Howard, wiens drie zweefvliegtuigen binnen 100m van hun doelen landden. Ondertussen werden vanaf 00:50 2.000 parachutisten van de Britse 5de Brigade van generaal Poett gedropt aan de andere kant van het kanaal en de rivier de Orne, in Drop Zone N ten noorden van het dorp.

De vierkante kerktoren vormde 's nachts een handig oriëntatiepunt voor de parachutisten, die al snel geïsoleerd raakten. Nadat ze erin geslaagd waren zich te hergroeperen op het kruispunt van Ranville door op fluitjes en jachthoorns te blazen, stelden de overlevenden van de 5de Brigade zich op rond Ranville, Bas-de-ranville en Mariquet. Hun missie was om de vele 'Rommel's asperges' (hoge palen die geplaatst waren om geallieerde zwevers en parachutisten te beschadigen) in de Drop Zone te ontwortelen om de zuidelijke flank van de Britse 6th Airborne Division Brigade te beschermen en vervolgens de commando's te ontmoeten die een paar uur later op Sword Beach landden.

Om 3:15 was het opruimen van de belangrijkste obstakels voltooid. Parachutisten van het 12de en 13de bataljon hadden het dorp vanaf 2:30 geleidelijk omsingeld. Ranville was het eerste dorp dat door Britse troepen werd bevrijd.

Een uur later, bij Hom Castle (Ranville), koos generaal Gale commandant van de 6th Airborne om zijn commandopost te installeren. Van hieruit leidde hij de strijd. Hij was met een zweefvliegtuig gedropt tijdens de derde aanvalsgolf en bracht zware uitrusting en het hoofdkwartier van zijn divisie mee. Zijn jeep was tijdens de landing vernield, dus had hij zich te voet een weg gebaand, daarna te paard (onderweg gevonden), naar het bevrijde Ranville. Het kasteel Château Rohan-Chabot diende als hoofdkwartier van de 5de brigade.

De volgende ochtend vroeg raakten Grenadiers van het 125ste Regiment van Major von Luck's Duitse 21st Panzer slaags met de parachutisten en probeerden Ranville te heroveren, voordat nieuwe orders hen ten westen van de rivier de Orne stuurden, waar Engelse en Canadese troepen massaal geland waren.

De Britse parachutisten die op 6 juni en tijdens de zomer van 1944 sneuvelden en de Franse gesneuvelden, leden van het Kieffer Commando dat op 6 juni landde, werden eerst begraven op de Ranville Communal Cemetery. Later werden ze begraven in een tijdelijk graf rond de kerk en de klokkentoren.

Tegenwoordig staat er voor het gemeentehuis en tegenover de Britse begraafplaats een buste van generaal Gale. Het is een eerbetoon aan de chef van de 6th Airborne en zijn 10.000 mannen die op 6 juni 1944 hielpen bij de bevrijding van het hele gebied en de bouw van het bruggenhoofd bij de monding van de Orne.

​​Mairie 3, Rue des Airbornes, Ranville, 14860