Frankrijk / Verhaal

De slag bij Chambois


Markeren

Deel

Route


Chambois was het blok in de zogenaamde zak van Falaise. De kruising in het dorp Chambois, die op 19 augustus 1944 werd gemaakt door Amerikaanse en Poolse troepen, markeerde de sluiting van de zak van Falaise en kondigde het einde van de Slag om Normandië aan.

Chambois ligt in het Franse departement Orne, aan de rivier de Dives. In het centrum van de stad staat het middeleeuwse kasteel uit de 12e eeuw. Dit stond ooit centraal in de Slag om Normandië. Op 16 augustus 1944 was het tussen deze stad en de gemeente Trun dat generaal Montgomery het bevel gaf om de zak van Falaise af te sluiten voor wat overbleef van het 7e Duitse leger.

Tegelijkertijd had het opperbevel de algemene terugtrekking van de Duitse legers langs de rivier de Seine bevolen. De soldaten van de Amerikaanse 90ste Infanteriedivisie bevonden zich toen op 5 km van Chambois en de Poolse troepen van de 1ste Pantserdivisie bevonden zich 25 km verder naar het noorden, in Jort. Terwijl de Duitse troepen zich verzetten tegen de Amerikaanse troepen om een open kloof te behouden, vorderden de Poolse troepen van het 10de Dragon Regiment en de 24ste Lancers snel. Op 17 augustus waren de twee geallieerde legers slechts 9 km van elkaar verwijderd en vormden ze de flessenhals van een zak van 32 km bij 16 km, waarin bijna 100.000 Duitse soldaten vastzaten.

Op 19 augustus beklommen de tanks van de Poolse gevechtsgroep van kolonel Zgorzelski de heuvel Mont Ormel, die de buitenwijken van Chambois domineerde, voordat ze de stad innamen. s Avonds bundelden de Amerikanen van het 2de Bataljon, 359ste Regiment, US 90ste Infanteriedivisie, samen met de 2de Pantserdivisie van generaal Leclerc, hun krachten met de Poolse en Canadese troepen die in het centrum van de stad waren aangekomen. Chambois werd ingenomen, maar de zak werd niet gesloten.

Drie dagen lang werd er hevig gevochten rond Trun, Saint-Lambert, Chambois, Coudehard en Doornik. Duitse troepen probeerden op alle mogelijke manieren te vluchten en doorbraken de bestaande omsingeling door via Chambois te gaan. Van deze troepen slaagden 45.000 erin te ontsnappen in de richting van de rivier de Seine, maar 10.000 Duitse mannen werden gedood en 50.000 gevangen genomen. Op de dag van de bevrijding beleefde Chambois een complete nachtmerrie van verwoesting die voor altijd verbonden blijft met deze plaats van slachting.

2, Rue des Polonais,​​ Gouffern-en-Auge, 61160