Frankrijk / Plaats van belang

Het bloedbad van de abdij van Ardennes


Markeren

Deel

Route


Tijdens de Slag om Caen werden achttien Canadese soldaten, allemaal krijgsgevangenen, geëxecuteerd door SS-soldaten in de Abbaye d'Ardennes (Ardennen Abdij). Pas begin 1945 werden hun lichamen gevonden.

De abdij is een 12e-eeuws gotisch gebouw in Saint-Germain-la-Blanche-Herbe, ten westen van Caen, met torens die een ideaal uitkijkpunt vormen over het gebied ten noorden van Caen en de zee. Op 7 juni 1944 verplaatste Kurt Meyer, leider van het Duitse 25e Panzer Grenadier regiment van de 12e SS, zijn hoofdkwartier hierheen, deels vanwege dit uitzicht.

Diedag, midden in de Slag om Caen, kon Meyer vanaf de abdij zien dat de Canadese troepen vooruitgang boekten en besloot daarom zijn tegenaanval in te zetten. De troepen van de North Nova Scotia Highlanders werden gelanceerd in de Slag om Authie, een nabijgelegen dorp. Het bataljon van de 3de Canadese Infanteriedivisie verliet Buron op de ochtend van 7 juni, in de richting van Carpiquet en zijn vliegveld.

Tijdensde gevechten bij Authie, dat 's middags in handen was van Duitse troepen, werden 84 Canadese soldaten en zeven burgers gedood. Twintig Canadese soldaten werden gevangen genomen en naar de Abbaye d'Ardennes gestuurd: elf van hen werden die middag geëxecuteerd en begraven in de tuinen van de abdij, terwijl de anderen naar Bretteville-sur-Odon werden gebracht. Vijf van de elf geëxecuteerde mannen behoorden tot de North Nova Scotia Highlanders, de andere zes tot het 27th Canadian Armoured Regiment (Sherbrooke Fusiliers Regiment). Op 8 juni 1944 werden nog zeven krijgsgevangenen van de North Nova Scotia Highlanders naar de abdij gebracht en ondervraagd door de SS, voordat ze werden geëxecuteerd met een schot door het hoofd. Pas in de late winter van dat jaar en in het vroege voorjaar van 1945 werden de lichamen van alle soldaten teruggevonden. De misdaden werden toegeschreven aan Meyers eenheid.

De abdij, zwaar beschadigd door de gevechten, werd in de avond van 8 juli ingenomen door het Canadese leger. Jaren later, op 6 juni 1984, werd een gedenkteken onthuld in de tuin waar de tragedie plaatsvond, vlakbij de zuidwestelijke muur. De herdenkingstuin werd aangelegd door de Canadese autoriteiten, met de hulp van de familie Vico die er tijdens de bezetting en zelfs na de oorlog woonde. De tuin heeft een oratorium, ter nagedachtenis aan de achttien soldaten die daar door de SS werden afgeslacht, en elk jaar wordt er op 7 juni een herdenking georganiseerd.

In totaal werden 156 Canadese soldaten geëxecuteerd door de 12e SS in de dagen en weken na D-Day.

​​Avenue d’Ardennes​, ​​​Saint-Germain-la-Blanche-Herbe, 14280