Frankrijk / Monument

Monument van de schietpartij op 27 augustus 1944


Markeren

Deel

Route


Op 27 augustus 1944 werden negentien leden van de Franse Binnenlandse Strijdkrachten geëxecuteerd door Duitse troepen in de gemeente Fontaine-Notre-Dame. De FFI-leden werden geleid door kapitein Eugène Corette en namen deel aan een parachutedrop genaamd 'Cantine'.

Operatie Cantine was gepland om plaats te vinden in de nacht van 27 augustus 1944. Het doel van de operatie was dat het FFI vijf ton wapens zou ontvangen door middel van een parachutedrop, die plaats zou vinden in Méraulieu, ongeveer 45 kilometer van Fontaine-Notre-Dame. Uiteindelijk vlogen de vliegtuigen die verantwoordelijk waren voor de dropping wel over de locatie, maar omdat ze de FFI'ers niet zagen wachten op de afgesproken plek, dropten ze de goederen niet.

In werkelijkheid was een Duitse colonne die zich in oostelijke richting terugtrok in het zicht van de geallieerde opmars gelegerd in de gemeente Fontaine-Notre-Dame. Daarom werd rond 21u00 de eerste bestelwagen met FFI's tegengehouden in Fontaine-Notre-Dame. De inzittenden van het voertuig en twee fietsers die hen volgden, stonden bij elkaar in de buurt van een waterpoel. Kort daarna drong een tweede busje met veertien andere FFI's door, maar een Duits machinegeweer vuurde op het busje, waarbij de bestuurder en twaalf passagiers omkwamen. Een van de mannen in het busje wist te ontsnappen.

De passagiers in het eerste busje werden direct daarna ook doodgeschoten. Voor dood achtergelaten door de Duitse soldaten, wist een andere FFI te ontsnappen. De lichamen van de gedode FFI werden begraven in de buurt van de executieplaats. Twee dagen later, na het vertrek van de Duitse soldaten, werden de stoffelijke overschotten van de verzetsstrijders overgebracht naar de begraafplaatsen van hun respectievelijke dorpen. Van de negentien verzetsstrijders kwamen er zes uit Homblières, acht uit Saint-Quentin, twee uit Rouvroy, twee uit Fieulaine en één uit Hamois.

Er werd een gedenkteken opgericht ter ere van de negentien slachtoffers, wiens namen op het monument staan gegraveerd. Elke 28 augustus wordt 's ochtends in Fontaine-Notre-Dame een ceremonie gehouden ter nagedachtenis aan deze tragische gebeurtenis.

​​3 Grande Rue​, ​​Fontaine-Notre-Dame​, ​​02322​