Frankrijk / Monument

Monument voor de slachtoffers van de gevechten in Bois du Bourlon op 11 juni 1944


Markeren

Deel

Route


Op 11 juni 1944 sneuvelde bij Bourlon een groep van tien verzetsstrijders uit Pas-de-Calais die op weg waren naar een maquis (verzetsgroep) in de Ardennen. Ter nagedachtenis is er een monument aan hun gewijd

Door ontvangst van het gecodeerde bericht "De zeemeerminnen hebben lang gebleekt haar", dat op 5 juni 1944 werd uitgezonden door de British Broadcasting Company (BBC), kwamen groepen verzetsstrijders uit Pas-de-Calais in actie. Ze probeerden zich aan te sluiten bij de maquis in de Ardennen met als doel de Duitse terugtocht te blokkeren na de landing van de geallieerden in Normandië. Als onderdeel van deze algemene mobilisatie zouden 350 mannen van drie compagnieën Francs-Tireurs Partisans (FTP), bestaande uit verzetsstrijders uit het steenkoolgebied, zich via verschillende routes bij het maquis voegen.

De Duitse troepen ontdekten deze operatie helaas snel dankzij verkenningsvliegtuigen. De Geheime Feld Polizei (GFP) van Lille en Arras voerden, met steun van de Feldgendarmerie, repressieve acties en veelvuldige arrestaties uit.

Op 11 juni, rond 21.30 uur, verzamelden ongeveer 60 maquisards met de FFI (Forces Françaises de l'Intérieur)-armband zich in het Bois du Bourlon (Bourlon-bos) voor een tijdelijke stop. Ze werden snel omsingeld door Duitse troepen. Door gebrek aan munitie was de reactie van de verzetsstrijders snel afgelopen. Sommigen wisten over de velden te ontsnappen of vonden onderdak bij inwoners van het dorp, maar 22 van hen werden gevangen genomen. Van deze 22 werden er twintig ter dood veroordeeld en doodgeschoten in de citadel van Arras en twee werden gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Tien verzetsstrijders in de leeftijd van 19 tot 37 jaar werden gedood tijdens de gevechten in het bos.

In overeenstemming met de bevelen van de Duitse hogere autoriteiten moesten de slachtoffers onmiddellijk zonder enige ceremonie worden begraven. Jongeren uit het dorp Bourlon werden door de Duitse strijdkrachten gevorderd om de lichamen te vervoeren. Er was geen kerkdienst en de tien verzetsstrijders werden begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Pas in december konden de lichamen worden opgegraven en geïdentificeerd, hoewel er twee ongeïdentificeerd bleven.

In 1949 werd in Bourlon aan de rand van het bos een monument opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders. In juni 1984 werd een plaquette aangebracht met de namen van de Maquis die daar waren omgekomen: 

CASSOTANA André 

CAUDRON Florent 

CRAMMER Robert 

FRANCOIS René 

LEROY Edouard 

VASSEUR Camille 

VASSEUR Paul 

VASSEUR François 

Onbekend 1 

Onbekend 2 

​​Bois de Bourlon, Bourlon, 62860