Frankrijk / Monument

​​Het bloedbad van het Ville-le-Marclet-kasteel


Markeren

Deel

Route


​​Op 27 augustus 1944 werden zes verzetsstrijders van tussen de 21 en 61 jaar oud door Duitse soldaten geëxecuteerd op de binnenplaats van het Ville-le-Marclet-kasteel.​

​​Op 27 augustus 1944 omsingelden SS'ers het dorp Domart-en-Ponthieu (Somme), waarbij ze alle mannen uit het dorp tussen de 16 en 60 jaar oppakten voor verzetsdaden.

De dag ervoor waren twee verzetsstrijders van het Franse partizanenleger (FTP) uit Berteaucourt-les-Dames gevangengenomen tijdens een poging om de weg nabij Saint-Léger-lès-Domart te saboteren. Het ging om Marcel Bodelu en Pierre Wimart. Ze werden allebei opgepakt en gemarteld door de Kommandantur van Domart-en-Ponthieu. Ze waren net bezig om zelfgemaakte spijkerstrips op de weg te leggen. Omdat ze weigerden informatie te delen over hun verzetsnetwerk, werd er een klopjacht gehouden in Domart-en-Ponthieu.

Op die dag werden er elf mannen gearresteerd. Ze werden allemaal meegenomen naar het kasteel van Ville-le-Marclet, op ongeveer tien kilometer van Domart-en-Ponthieu, om ondervraagd te worden. Dezelfde dag nog werden zes van hen, te weten Marcel Bodelu, René Démarest, Vincent Ferrari, Gaëtan Guillerand, Achille Monflier en Pierre Wimart, doodgeschoten op de kasteelgronden. Gaston Morin, die voor een vergelijkbare verzetsdaad was opgepakt, werd op 31 augustus 1944 doodgeschoten in Abbeville.

Vandaag de dag zijn er vier straten in de gemeente Domart-en-Ponthieu vernoemd naar de martelaars uit de gemeente: René Demarest, Vincent Ferrari, Gaëtan Guillerand en Gaston Morin.

In het dorp Berteaucourt-les-Dames werd straten vernoemd naar Marcel Bodelu en Pierre Wimart.

In augustus 1969 werd er een gedenkplaquette onthuld bij de ingang van het Ville-le-Marclet-park. Op de inscriptie staat het volgende: 'Ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders die op 27 augustus 1944 zijn gemarteld en vermoord in het Ville-le-Marclet-kasteel en die zijn begraven in een massagraf in de kasteeltuinen.'

​​38 Rue du 8 Mai 1945​, ​​Ville-le-Marclet​, ​​80420​