Frankrijk / Monument

​​Monument voor de twee gijzelaars in La Faisanderie​


Markeren

Deel

Route


Op 30 augustus 1944 werden twee jonge verzetsstrijders van een jaar of twintig geëxecuteerd in de bossen van Compiègne, in de regio Oise. Ze waren de dag daarvoor gegijzeld door Duitse soldaten. Op de plek van dit bloedbad is later een monument neergezet.

Op 29 augustus 1944 gijzelden de bezetter twee jongemannen in het dorp Cœuvres-et-Valsery (in de Aisne) nadat ze onder vuur werden genomen door het verzet. Het ging om Alain Demeurisse en Francis Prieur, 20 en 21 jaar oud. De dag daarop werden deze twee jonge leden van de Civiele en Militaire Organisatie (OCM), die deel uitmaakten van sector 138 uit Vic-sur-Aisne, meegenomen naar de bossen van Compiègne, nabij het kruispunt met La Faisanderie. Ze werden daar in koelen bloede geëxecuteerd. Een paar dagen later, begin september 1944, vond de vader van de jongste van de twee verzetsstrijders het lichaam van zijn zoon na een tip van een boswachter. Hij nam het initiatief om een gedenkteken te plaatsen, niet ver van de plek van executie.

In 2014 werd dit gedenkteken gerestaureerd door de beide families van de slachtoffers. Er wordt elk jaar, op de laatste zaterdag van augustus, een herdenkingsdienst gehouden ter nagedachtenis aan de vermoorde jongemannen.

​​Vieux-Moulin​, ​​La Faisanderie​, 60350