Frankrijk / Monument

​​​Het Tavaux-et-Pontséricourt-bloedbad


Markeren

Deel

Route


​​Op 30 augustus 1944 werd het dorp Tavaux gedeeltelijk verwoest door vuur dat was aangestoken als vergelding voor diverse aanvallen van het verzet. Bij dit bloedbad kwamen twintig burgers en één verzetsstrijder om het leven. Ze waren tussen de 7 en 87 jaar oud.​

In de ochtend van 30 augustus 1944 braken er op verscheidene plekken in het dorp Tavaux gevechten uit tussen verzetsstrijders en jonge SS-soldaten. Een aantal soldaten raakte gewond, een Duitse officier en een Duitse soldaat werden gedood, maar anderen wisten te ontkomen en schakelden hulp in.

Uit angst voor Duitse wraakacties vroeg de leider van de Franse verzetsgroep, FFI-luitenant Pierre Maujean, de naburige verzetsgroepen om hulp.

De Duitse wraakacties volgden ook spoedig. Al diezelfde middag, op 30 augustus, werd het dorp Tavaux compleet omsingeld door Duitse troepen. De Duitse soldaten kregen hulp: ze konden beschikken over drie Tiger-tanks, twee machinegeweren en een vrachtwagen vol met troepen van de Adolf Hitler-divisie en de Hitlerjugend-divisie.

Alle huizen en boerderijen in het dorp werden in brand gestoken. 86 huizen gingen compleet in vlammen op. De SS-troepen schoten ook lukraak op iedereen die ze tegenkwamen. Er werden in totaal twintig burgers (mannen, vrouwen, senioren en kinderen) afgeslacht. Ook kwam er één verzetsstrijder om het leven: Henri Mourain stierf aan de verwondingen die hij die ochtend had opgelopen na gevechten met Duitse soldaten.

Op 31 augustus 1944 werd het dorp bevrijd door het lokale verzet, dat in actie was gekomen na de noodoproep van Pierre Maujean. Het Amerikaanse leger arriveerde ook dezelfde dag nog, vroeg in de avond.

Nabij de kerk is later een gedenksteen neergezet ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers en gedeporteerden. De namen van de 21 burgers die bij het bloedbad omkwamen, staan erin gegraveerd. In de buurt van de kerk van Tavaux-et-Pontséricourt is ook een gedenkplaquette geplaatst, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van het nazi-barbarisme en aan de martelaarsdorpen in de Aisne.

De gemeente ontving op 31 maart 1947 de Franse verzetsmedaille.

​​Tavaux-et-Pontséricourt​, ​​02250​