Frankrijk / Vestingwerk

De Roquetoire-bunker


Markeren

Deel

Route


De Roquetoire-bunker ligt zo'n tien kilometer van de speciale constructie Bauvorhaben 21 (La Coupole). Dit geheel unieke gebouw is gebouwd in het kader van de V2-raketcampagne.

​​Deze locatie vormde een aanvulling op La Coupole. De Audomarois (de regio van Saint-Omer) bood de Duitse bezetter namelijk een zeer strategische plek om deze nieuwe technologie te gebruiken.

De Roquetoire-locatie is als een fort ontworpen. De muren zijn 22 meter breed, 35 meter lang en 3,5 meter dik. Het is een unieke plek, speciaal gebouwd om het Umspannwerk C (het transformatorstation C) te huisvesten. Het werd tussen eind 1943 en eind mei 1944 gebouwd door Russische en Oekraïense gevangenen.

In de bunkers zaten controlekamers voor de deuren, ventilatie en brandstofopslag. Er was ook een speciale kamer voor uitzendingen. Bovendien bevatte het complex twee soorten slaapvertrekken: een voor de officieren, en een tweede vertrek waarin 25 soldaten konden overnachten.

De zeer geheime plannen voor deze locatie werden gefotografeerd door een verzetsstrijder en verstuurd naar Londen. Het Umspannwerk C in Roquetoire is nooit volledig operationeel geweest. De V2-raketten zouden in Wizernes, waar Bauvorhaben 21 is gevestigd, worden opgeslagen, in de geheime tunnels van een krijtsteengroeve. Vervolgens zouden de raketten vervoerd worden naar een voorbereidingsruimte en daarna naar buiten worden gebracht om af te worden gevuurd. Het Wizernes-complex moest geheel zelfvoorzienend zijn, met generatoren, kantoren en een ziekenhuis. Dit gold ook voor het gebouw in Roquetoire. Deze grote gebouwen waren een belangrijk doelwit voor de geallieerden, die het gebied dan ook op grote schaal bombardeerden. Als gevolg daarvan werden deze locaties nooit geheel in gebruik genomen. De Roquetoire-locatie werd niet gebombardeerd. Dit complex diende vanuit militair opzicht alleen als opslaglocatie voor voertuigen en munitie.

De bezetters hadden de uitrusting gedeeltelijk meegenomen toen ze na de bevrijding gehaast waren vertrokken. In 1946 vonden de Fransen hier materiaal terug van het ruimteonderzoekscentrum in Vernon. De locatie werd toen als openbare stortplaats gebruikt, maar sinds 1989 wordt de plek beschermd door een groep enthousiastelingen.

De locatie is niet openbaar toegankelijk.

Rue du Moulin, Roquetoire, 62120