Frankrijk / Monument

​​Monument ter ere van de zes FFI-leden die werden geëxecuteerd in Rimberlieu​


Markeren

Deel

Route


Op 28 augustus 1944 werden 21 leden van het Franse binnenlandse leger (FFI) die zich ophielden in de ruïnes van het Rimberlieu-kasteel aangevallen door een groep van 50 Duitse soldaten. Zes van hen werden gevangengenomen, gemarteld en geëxecuteerd. Ter nagedachtenis werd er in december 1944 een monument opgericht vlak bij de plek van dit bloedbad.

Op 28 augustus 1944, rond 18.00 uur, werd een groep van 21 maquisards (guerrillastrijders) die deel uitmaakten van verzetsgroep nr. 1 van het Franse binnenlandse leger (FFI) van Compiègne aangevallen door zo'n vijftig Duitse soldaten. De maquisards waren verraden door een Franse informant. De dag daarvoor hadden de verzetsstrijders hun toevlucht gezocht in de ruïnes van het in 1918 vernielde Rimberlieu-kasteel, gelegen in Villers-sur-Coudun in de Oise-regio. Ze stonden onder het bevel van luitenant Leroy-Sainte-Marie.

De meerderheid wist aan de aanval te ontsnappen, maar zes leden werden omsingeld en gevangengenomen. De aanvallers pakten eerst hun wapens en munitie af. Aangezien ze als 'terroristen' werden aangemerkt, werden de FFI-leden gemarteld en in koelen bloede geëxecuteerd. De stoffelijke overschotten werden twee dagen later opgegraven tijdens de bevrijding van de gemeente door Amerikaanse troepen.

Op 10 december van datzelfde jaar werd er ter nagedachtenis aan hen een monument onthuld vlak bij de kasteelruïnes. Dit was een gezamenlijk plan van de gemeentes Giraumont, Villers-sur-Coudun en Coudun. Op dezelfde dag werd een gedenkplaquette opgehangen bij de toegangspoort van het Rimberlieu-park, met daarop de woorden "Wij herdenken hier het martelaarschap van 6 FFI-leden. We vragen eenieder die hier langskomt naar binnen te gaan en hen te herdenken." Nadat de poort werd ontmanteld, is de plaquette vervangen door een gedenksteen die nu bij de ingang van het voormalige domein staat.

Elk jaar wordt op de laatste zondag van augustus een herdenkingsplechtigheid georganiseerd in Rimberlieu, ter nagedachtenis aan de zes vermoorde verzetsstrijders: Jacques de Préval, Pierre Forest, Albert Lagny, Roger Lescot, Irénée Marié en Paul Plonquet.

​​Villers-sur-Coudun​, 1 All. des Châtaigniers, 60150