Frankrijk / Monument

​​Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 2 september 1944​


Markeren

Deel

Route


Op 2 september 1944 werden in de dorpjes Gard en La Junière (onderdeel van de gemeentes Étreux en La Neuville-lès-Dorengt in de Aisne) 36 burgers geëxecuteerd door terugtrekkende Duitse troepen. Vandaag de dag worden zij herdacht middels een monument.

Op 2 september 1944 werd in de dorpjes Gard en La Junière, in de gemeentes Étreux en La Neuville-lès-Dorengt, een bloedbad aangericht. 36 burgers werden vermoord als wraak op een aanval die dag ervoor door een FFI-groep was uitgevoerd op een Duitse colonne, een paar kilometer verderop in Boué.

De door de verzetsstrijders opgezette hinderlaag van 1 september 1944 zorgde voor meerdere slachtoffers aan Duitse kant: twee bestuurders raakten gewond en twee soldaten werden gedood. Daarnaast werd een Duitse vrachtwagen, die ook door geweervuur was getroffen, ingenomen en verstopt in een nabije schuur. De volgende dag werd Étreux omsingeld door een grote formatie van zwaarbewapende SS'ers en Duitse soldaten, die zich in drie groepen verdeelden. Ze waren woedend vanwege de ontdekking van het Duitse voertuig dat de dag daarvoor was verstopt. Dit leidde uiteindelijk tot het bloedbad. Vanaf 9.00 uur werden vele inwoners doodgeschoten of -gestoken, en werden huizen in brand gestoken met granaten.

Een andere formatie, die zich ophield in La Junière, gijzelde een groep van acht mannen en de plaatselijke leerkracht. De negen dorpsbewoners werden doodgeschoten. Ook hier werden huizen in brand gestoken en vonden er nog meer executies plaats.

Rond 11.00 uur werd een groot deel van de gezonde mannen uit deze dorpen, zo'n dertig man, opgepakt. Zij werden uiteindelijk gered dankzij de aankomst van de Amerikaanse troepen. Personeel van Rode Kruis borg de lichamen van de slachtoffers om ze te identificeren. In totaal werden er 36 mensen omgebracht en 25 huizen in de dorpen vernietigd. Na de oorlog werd in Étreux een monument opgericht om hen te eren, met daarop de volgende woorden: "Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 2 september 1944, die zijn afgeslacht door de terugtrekkende Duitsers". De namen van de 36 burgerslachtoffers zijn in het monument gegraveerd.

Er is ook een plaquette opgehangen op 8, Rue Colbert-Quentin, ter nagedachtenis aan de negen slachtoffers die in het dorp La Junière woonden.

Rue du Deux Septembre, Étreux, 02510