Frankrijk / Museum

​​Geschiedenis- en herinneringscentrum La Coupole en het 3D-planetarium


Markeren

Deel

Route


​​La Coupole is een van de meest atypische Duitse bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog. Het was bedoeld voor de opslag en lancering van V2-raketten. Het is sinds 1997 een herdenkingsplek. Het geschiedeniscentrum kent een aantal tentoonstellingsruimtes en twee bioscoopzalen, met een groot aantal niet-gepubliceerde foto's uit de regio en zeldzame objecten, zoals een echte V2-raket en een onbemand V1-straalvliegtuig dat in 1944 is afgevuurd.​

​​​La Coupole (de naam verwijst naar de koepelvorm) is een van de zogeheten 'speciale gebouwen', met als codenamen 'Bauvorhaben 21' en 'Schotterwerk Nordwest'. Het bouwwerk ligt in een krijtsteengroeve, op 180 kilometer van Londen en dicht bij een spoorlijn. Het was dus een strategische locatie.

Het werd gebouwd tussen oktober 1943 en juli 1944. De bedoeling was om er 500 raketten op te slaan die vervolgens konden worden afgevuurd vanuit de lanceerbasis in het bos van Eperlecques. Maar na het massale bombardement op de Eperlecques-bunker wilde de Todt-organisatie deze opslaglocatie als lanceerbasis gebruiken. De werkzaamheden waren eerst gericht op de bouw van een koepeldak met een diameter van 70 meter op het plateau. Dit dak was 5 meter dik en diende als schild voor de voorbereidingsruimte, die er direct onder lag. Na de bouw van de koepel werd er een ondergronds gangenstelsel van 2 kilometer lang gegraven. Oorspronkelijk was het plan om 7 kilometer aan tunnels te graven. Deze tunnels waren bedoeld om de raketten in op te slaan, maar ook om de locatie zelfvoorzienend te maken, met generatoren, kantoren, een ziekenhuis enz.

Nadat de locatie in gebruik zou zijn genomen (wat nooit is gebeurd), hadden de raketten per trein moeten arriveren uit het Mittelbau Dora-kamp. Vervolgens zouden ze worden opgeslagen en moesten de ontstekingsmechanismen horizontaal naar de achthoekige ruimte worden gebracht, op karretjes die op rails liepen. In die ruimte zouden de raketten worden voorbereid op lancering en naar buiten worden vervoerd via twee lanceerbanen, genaamd Gustav en Gretchen.

De locatie werd echter al snel gespot door het verzet en vanuit de lucht gefotografeerd. De eerste bombardementen vonden plaats in maart 1944. Er werden tussen maart en juli 1944 in totaal zestien bombardementen uitgevoerd.

Op 28 juli 1944 gaf Hitler het bevel om de werkzaamheden te staken. Het complex werd op 28 augustus achtergelaten en viel op 5 september 1944 in handen van de geallieerden.

​​Rue André Clabaux​, ​​Wizernes​, 62570

​​lacoupole@lacoupole.com​ / ​​+333 21 12 27 27​ / Facebook: ​​La Coupole, Centre d’Histoire et Planétarium 3D​ / Twitter: ​​@lacoupole62​ / Instagram: ​​Coupole_france​