Frankrijk / Monument

​​Het Hesmond-bloedbad van 4 september 1944​


Markeren

Deel

Route


Op 4 september 1944, nadat een Duitse officier door het verzet was gedood, werden zestien gegijzelde burgers doodgeschoten in de gemeente Hesmond, in Pas-de-Calais. Het bloedbad vond plaats op een plek genaamd Fonds des Vachaux en werd aangericht door de 245e infanteriedivisie van het Duitse leger.

Het Hesmond-bloedbad vond plaats tijdens de strijd om de bevrijding van Frankrijk. Aan het einde van augustus 1944 trokken de Duitse troepen, teruggedrongen uit Normandië door de Canadezen, zich beetje bij beetje en op een totaal anarchistische manier terug uit het Franse grondgebied. De 245e Duitse infanteriedivisie eiste alle mogelijke vervoersmiddelen op om maar zo snel mogelijk weg te kunnen komen. Toen ze op weg waren vanuit Dieppe (Seine-Maritime) namen ze de paarden en koetsen mee van zeven boeren uit Arques-la-Bataille, gelegen in de Seine-Maritime. De soldaten dwongen de eigenaren om ze te volgen.

Het konvooi kwam op 3 september in het dorp Offin aan. Op de vroege ochtend van 4 september braken er gevechten uit tussen een verzetsgroep en de Duitse legereenheid, waarbij een Duitse officier werd gedood.

Als wraakactie pakten acht Duitse soldaten vijftien mensen op, waaronder zeven boeren uit Arques-la-Bataille. Ze leidden ze naar de boerderij van de familie Surmont en bevalen hen om door het weiland te lopen.

Ernest Bisson, 46 jaar oud, kon het tempo maar moeilijk bijbenen en werd als eerste doodgeschoten bij een plek genaamd Le Comble. Toen ze in Hesmond aankwamen, vroeg een officier twee van de gegijzelden om hun eigen graven te graven. Vervolgens werden dertien mensen geëxecuteerd. René Martin was de enige overlevende van dit bloedbad.

Er werden ook nog twee andere mensen lukraak geëxecuteerd, namelijk Léonce De Bournonville (66 jaar oud) en Louis Maillard (48 jaar oud).

Op 15 september 1946 werd er in Hesmond een gedenkteken onthuld, op de plek genaamd Le Pauvre Mont, zo'n 300 meter van de plek waar het bloedbad had plaatsgevonden. De namen van de zestien mensen die zijn doodgeschoten staan erin gegraveerd.

​​Rue du 4 septembre 1944​, Hesmond, 62990