Frankrijk / Begraafplaats

​​Canadese militaire begraafplaats van Saint-Inglevert​


Markeren

Deel

Route


​​Op de Canadese militaire begraafplaats van Saint-Inglevert liggen 729 soldaten begraven die in september 1944 zijn gesneuveld bij de bevrijding van Boulogne-sur-Mer en Calais. Van deze soldaten waren 594 Canadees.​

​​De Canadese troepen die Frankrijk hebben bevrijd, onderscheidden zichzelf meteen na de landing in Normandië, waar ze hevig vochten om Caen en de inname van het gebied rondom Falaise. Ze namen vervolgens deel aan de bevrijding van het hele grondgebied, met als belangrijkste doelstellingen het uitschakelen van de V1-lanceerlocaties en het heroveren van het Kanaal en de havens aan de Noordzee.

Op 6 september omsingelden de Canadezen Boulogne, en de twee kapen van Pas-de-Calais; Calais en Duinkerken. In de daaropvolgende dagen braken er zware gevechten uit in Bourbourg, waar 10.000 Duitse troepen vastzaten rond Duinkerken. Op 17 september 1944 werd 'Operation Wellhit' gelanceerd. 800 vliegtuigen van de Britse luchtmacht voerden massale bombardementen uit op Boulogne, dat bezet werd door luitenant-generaal Heim en zijn 10.000 troepen. Dit was ter voorbereiding op de bevrijding van de stad. Na hevige gevechten gaven Duitse troepen zich op 22 september over.

Hetzelfde patroon herhaalde zich een paar dagen later, toen Calais en de zware legerbatterijen op beide kapen werden ingenomen. De zware strijd die de Canadese troepen leverden, werd voorafgegaan door een groot bombardement. Op 30 september wisten ze 7.500 Duitse soldaten te dwingen zich over te geven. De dag erop schakelden ze de laatst overgebleven bezetters uit. De Canadezen betaalden een hoge prijs voor de bevrijding van het gebied. Hoewel Boulogne en Calais weer in geallieerde handen waren, waren de havens met de grond gelijkgemaakt door stelselmatige Duitse bombardementen en ontploffingen.

De stad Duinkerken werd nog altijd bezet door de fanatieke Duitse commandant Frisius, die nog steeds 6.000 man aanstuurde. De bevrijding van Duinkerken kwam pas tot stand na een belegering van 8 maanden. Frisius weigerde zich over te geven en wist het moreel onder zijn troepen hoog te houden, waardoor ze doeltreffend te werk gingen. De Canadezen die hadden deelgenomen aan de belegering trokken vervolgens in oktober 1944 verder naar het Nederlandse front. Ze werden vervangen door Tsjechische en Franse eenheden. De Duitse soldaten in Duinkerken hielden tot 4 mei 1945 stand. Ze gaven zich pas formeel over op 9 mei 1945.

594 Canadese soldaten die in september 1944 bij de slagen om Boulogne en Calais zijn gesneuveld, liggen begraven op de Canadese begraafplaats in Saint-Inglevert.

​​138, rue de Hauteville​, ​​Saint-Inglevert​, 62250