Frankrijk / Verhaal

​​Het bloedbad van Barenton-sur-Serre​


Markeren

Deel

Route


​​Op 30 augustus 1944 werden drie leden van het Franse binnenlandse leger (FFI) door de nazi's omgebracht. Ze waren in de nacht van 14 op 15 augustus 1944 door een vliegtuig in de Aisne-regio gedropt, om daar de acties van het verzet en de geallieerden te coördineren.​

​​In de nacht van 14 op 15 augustus 1944 werden drie leden van het Franse binnenlandse leger (FFI), John Bonsall, Jean Delviche en Roger Cote, met vierentwintig containers in de Colonfay-sector van de Aisne gedropt. Hun missie was om contact te zoeken met het lokale verzet. Na hun aankomst liet Roger Cote, de radiotelegrafist, aan het hoofdkwartier weten dat de dropping gelukt was. Op 19 augustus meldde hij dat ze contact hadden gelegd met de leider van de verzetsgroep. De dag daarop kondigde hij aan dat het verzet goed georganiseerd was. Het bestond uit 1.100 gewapende en getrainde manschappen, en nog eens 4.900 ongewapende strijders.

Op 21 augustus kwam het team aan in Rugny, ten zuidoosten van Soissons, waar ze melding deden van doelwitten die geallieerde vliegtuigen onder vuur moesten nemen. Het ging dan bijvoorbeeld om Duitse colonnes of treinen. Maar op 25 augustus meldde de missie dat er te veel vijanden in het gebied waren en dat het onmogelijk was om een maquis, d.w.z. een guerrilla-eenheid, te vormen.

Op 28 augustus kreeg het team te horen dat er Amerikaanse tanks op weg waren naar Soissons. Ze informeerden de legerleiding van de derde pantserdivisie over de Duitse verdedigingslinie.

Op 30 augustus kreeg het team de taak om in ieder geval 4 dagen lang te voorkomen dat er bruggen zouden worden opgeblazen. Op dezelfde dag stak het team de frontlijn tussen Laon en Froidmont over. Ze hadden zich die storm- en regenachtige nacht verkleed als Franse burgers, met valse identiteitspapieren en een geleende kar vol met stro.

Nadat ze zo'n twintig kilometer hadden afgelegd, kwamen ze aan in Barenton-sur-Serre, op zo'n 5 kilometer van hun bestemming. Het weer was echter snel verslechterd, waardoor het zicht heel slecht was. Hierdoor kwamen de drie mannen oog in oog te staan met drie Duitse tanks die bij een checkpoint stonden.

De drie mannen werden meteen door het hoofd geschoten door de Duitse troepen, die waarschijnlijk doorhadden dat het een groep spionnen op missie betrof.

In de vroege ochtend werden de lichamen ontdekt en begraven door dorpsbewoners. Het verzet hield vervolgens een militaire ceremonie voor ze.

​​12 Rue du Capitaine Delviche​, Barenton-sur-Serre, ​​02270​

​​sur-serre.commune-de-barenton@orange.fr​ / ​​+33 3 23 22 09 56​