Frankrijk / Monument

​​Gedenkplaquette voor de slachtoffers van het Andeville​-bloedbad


Markeren

Deel

Route


De zeer actieve lokale verzetsbeweging in de gemeente Andeville was voor nazi-Duitsland een doorn in het oog. Op 27 augustus 1944 werden zestien mannen door Duitse troepen omgebracht op het stadsplein. De Duitsers staken ook als vergelding twee gebouwen in brand waar ze verstopte geallieerde parachutisten hadden gevonden. Op 22 april 1945 werd er een gedenkplaquette aan de muur van de kerk op het Place de la République onthuld, ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen van 27 augustus. Een van de straten werd hernoemd tot 'Rue des 17 martyrs', ter nagedachtenis aan de zestien slachtoffers van Andeville en aan Maurice Camin, een verzetsstrijder van het Franse partizanenleger (FTP) die op 28 augustus 1944 werd geëxecuteerd.

​​Een paar dagen vóór dit bloedbad, op 23 augustus, werd een Duitse soldaat die zich voordeed als deserteur overgedragen aan het lokale verzet. Hij kreeg burgerkleding van het verzet en werd ondergebracht in het nabijgelegen dorp Laboissière, van waaruit hij op 26 augustus wist te ontsnappen.

De volgende dag, rond 11.00 uur, kwamen er zo'n 60 Duitse soldaten aan met legertrucks, auto's en motoren. Ze namen positie in op het dorpsplein en in de omliggende districten. De burgemeester van de gemeente weigerde de leden van het verzetsnetwerk te verraden en werd hierop doodgeschoten, net als diverse mensen op straat die probeerden te vluchten. Een groep soldaten schoot ook de verzetsleider en twee Zuid-Afrikaanse soldaten neer, die zich hadden verscholen in de ambtswoning van de burgemeester. Vervolgens staken ze het huis in brand met een granaat.

Als gevolg daarvan werden de huizen in de buurt in beslag genomen. 35 mensen werden gedwongen een rij te vormen voor de kerkmuur op het Place de la République. Acht van hen werden, één voor één, doodgeschoten door de zogenaamde Duitse 'deserteur'. De bevelhebber van de operatie gaf de Abbé Guerville (die tot burgemeester was benoemd na de dood van de vorige burgemeester) de opdracht om de lichamen nog voor 19.00 uur te bergen. Ze werden begraven in een massagraf.

Het bloedbad in Andeville drukte een verschrikkelijke stempel op de bevolking: op 5 september 1944 verzochten meerdere van de nieuw verkozen raadsleden om als vergelding 100 SS'ers te executeren.

Na de bevrijding werden de lichamen opgegraven en in individuele graven bijgezet, op een herdenkingsplek. Op 3 september 1944 werd er een ceremonie gehouden ter nagedachtenis aan hen. De lichamen van de twee Zuid-Afrikaanse soldaten kregen een speciale plek op de plaatselijke begraafplaats, bij het oorlogsmonument voor gesneuvelden uit het Gemenebest. Na de oorlog heeft de gemeente er zorg voor gedragen dat de herinnering aan de slachtoffers behouden bleef, precies op de plek waar het bloedbad plaatsvond.

Op de gedenkplaquette voor de slachtoffers van het Andeville-bloedbad op de muur van de kerk staan de namen van de slachtoffers.

58 rue des 17 Martyrs, Andeville, ​​60570​

​​contact@andeville.fr​ / ​​+33 44 52 08 12​