Frankrijk / Begraafplaats

Duitse Oorlogsbegraafplaats Mont-de-Huisnes


Markeren

Deel

Route


De Duitse oorlogsbegraafplaats Mont-de-Huisnes ligt op een 30 meter hoge heuvel, een kilometer ten noorden van Huisnes-sur-Mer in Normandië. Deze rustplaats is het enige Duitse mausoleum in Frankrijk. Het graf is een cirkelvormig gebouw van twee verdiepingen met een diameter van ongeveer 47 meter.

Een open rondgang loopt langs de begane grond en de bovenste verdiepingen. Op elk van de twee verdiepingen zijn 34 cryptekamers, elk met 180 doden. Hun namen zijn gegraveerd op een bronzen plaquette. In een gemeenschappelijk graf liggen 39 doden uit de Tweede Wereldoorlog met naam begraven, evenals 58 onbekende doden, waaronder 20 kinderen. In het midden van de groene binnenplaats staat een hoog kruis.

Er liggen 11.956 gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven op het terrein. De meesten van hen werden overgebracht uit de Franse departementen Morbihan, llleet-Vilaine, Mayenne, Sarthe, Loir-et-Cher, Indre-et-Loire, Vienne en Indre, en kwamen van de Kanaaleilanden Guernsey, Jersey, Alderney en Sark. Bij Avranches, op minder dan 20 kilometer van Huisnes-sur-Mer, lanceerde het Amerikaanse leger op 25 juli 1944 Operatie Cobra. Dit offensief speelde een beslissende rol bij het doorbreken van het Duitse verdedigingsfront.

Het monument van Huisnes-sur-Mer werd op 14 september 1963 ingehuldigd. In het voorjaar van 2012 kreeg de begraafplaats een 16 meter lange hellingbaan voor mindervaliden. Voor hen zijn er in het entreegebouw speciale toiletten. De begraafplaats wordt tot 2024 gerenoveerd vanwege vochtschade en scheuren in de betonnen delen. Er is dan een tentoonstelling in het entreegebouw.

​​Cimitiere Militaire Allemand, 1 Rue Mont de Huisnes​, ​​F-50170 Huisnes-sur-Mer​