Nederland / Verhaal

De ware betekenis van vrijheid


Markeren

Deel

Route


Aan de stuurknuppel van de Dakota C-47 Stoy Hora zit kolonel Frank Krebs, commandant van de 440th Troop Carrier Groep met naast hem co-piloot majoor Howard Cannon. Beide Amerikaanse strijders vervullen een heldenrol tijdens D-day. Op 6 juni 1944 droppen ze met hun Dakota parachutisten van de 101ste Airborne Divisie in Normandië en keren daarna veilig terug op hun thuisbasis in Nottingham. De opmars van de geallieerden in Europa is begonnen.

Zondag 17 september 1944 maken veel inwoners van Hoeven zich traditiegetrouw op voor hun wekelijkse kerkgang, niet wetende wat hun die dag te wachten staat. Rond één uur ’s middags vult het luchtruim zich met een eindeloze stroom vliegtuigen. In de Dakota C-47 Stoy Hora herbeleven de piloten Krebs en Cannon tijdens de operatie Market Garden D-day. Opnieuw droppen ze parachutisten, nu van de 82e Airborne Divisie in de omgeving van Nijmegen. Maar in plaats van veilig terug te keren naar hun thuisbasis in Nottingham, worden ze in de buurt van Breda beschoten. Een mislukte vlucht voor beide piloten en hun vierkoppige bemanning.

Ooggetuigen Piet Reijnders, Fientje Snepvangers en Marcel Pieterse zien de Dakota een noodlanding maken nabij Hoeven. De neergestorte Dakota is bijna nog geheel intact. In het toestel worden geen wapens gevonden, maar blijkt tot verrassing van de snel toegestroomde bevolking gevuld met lekkernijen. Lekkernijen die ze snel soldaat maken. Als de Duitse patrouilles de Dakota vinden, is het toestel al lang leeg.

Ondertussen weet de bemanning zich tijdig in veiligheid te brengen door met parachutes uit het toestel te springen. “Terwijl we met de wind meedreven, begonnen vanaf de grond Duitse patrouilles op ons te schieten. Het is zacht uitgedrukt, als ik zeg dat het niet prettig was”, vertelt Howard Cannon. De bemanning van de Dakota wordt door Nederlandse verzetsstrijders opgevangen en verborgen gehouden. Gekleed in marechaussee uniform worden ze 21 september per motor met zijspan tussen het drukke vijandelijke verkeer door naar het V & D warenhuis in Breda gebracht. Op 24 september schrijft Howard Cannon een brief naar zijn ouders. “De mensen zijn hier zo vriendelijk, we kunnen ze nooit terugbetalen”. Intussen wacht de Dakota bemanning op de zolderverdieping op een kans om bezet gebied te ontvluchten. Als het te gevaarlijk wordt bij V & D worden de piloten door het Bredase verzet ondergebracht bij particulieren in Breda. Weken later worden de piloten door de broers Charles en Frans Marijnissen naar een onderduikadres in Wernhout gebracht. Al snel na hun aankomst wordt Wernhout bevrijd en worden de piloten na 42 dagen herenigd met de geallieerde troepen. In december 1944 bezoeken Krebs en Cannon de neergestorte Dakota nabij Hoeven, Noord-Brabant is dan al grotendeels bevrijd.

“Toen ik Nederland verliet, begreep ik dat ik meer tot stand had gebracht, dan slechts het uitvoeren van mijn orders – ik had geleerd van de mensen die onderworpen waren wat de ware betekenis van vrijheid is en dat we nooit mogen opgeven daarvoor te vechten”, vertelde Howard Cannon in een interview op 27 mei 1961 met De Telegraaf. Cannon was toen senator voor de Democraten in Nevada. Tijdens zijn militaire loopbaan tussen 1941 en 1946 kreeg hij vele militaire onderscheidingen. Cannon stierf in 2002 op 90 jarige leeftijd en werd begraven op Arlington National Cemetery met volledige militaire eer.

De verhalen van de piloten Howard Cannon en Frank Krebs en de Dakota C-47 Stoy Hora zijn onderdeel van de ‘D-Day Experience’ in het historische centrum D-Day Paratroopers in Saint-Come-du-Mont in Normandië, dat werd geopend in 2015. Daar is een volledig gerestaureerde replica van de Stoy Hora omgezet in een vluchtsimulator. Een dochter van Howard Cannon schonk het museum in Frankrijk een fotoalbum dat haar vader en de andere bemanningsleden maakten tijdens de bevrijding van Europa. Krebs familie schonk tevens het logboek van de vlucht van 6 juni aan het museum.

Dit verhaal was onderdeel van Brabant Remembers, een programma rond 75 jaar Vrijheid in Noord-Brabant.

Achter 't Hof, Hoeven