Duitsland / Verhaal

Anne Franks verblijf in Aken


Markeren

Deel

Route


Het verhaal van Anne Frank is bekend geworden door de publicatie van haar dagboek door haar vader. De vluchtroute van haar familie naar Amsterdam kende verschillende tussenstops. Eén ervan was het huis van haar grootmoeder in Aken, waar ze enkele maanden verbleef.

Annelies 'Anne' Marie Frank (geboren 12 juni 1929 in Frankfurt am Main, overleden in Bergen-Belsen in 1944), werd bekend door de publicatie van haar dagboek. Ze wordt gezien als vertegenwoordiger van vervolgde en vermoorde kinderen.

Het dagboek loopt van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 en geeft niet alleen inzicht in Annes dagelijkse leven tijdens de onderduik in Amsterdam, maar beschrijft ook het leven van de Joodse familie Frank vóór hun zorgvuldig geplande vlucht uit Duitsland. Aken speelde daarbij een centrale rol. Annes ouders, Otto Frank en Edith Frank-Holländer, overwogen al sinds 1932 om Duitsland te verlaten omdat hun dagelijkse leven en hun beroepsmogelijkheden steeds meer werden aangetast door de verscherpte nationaalsocialistische politiek. Op advies van zijn zwager besloot Otto, die in het bankwezen werkte, het appartement in Frankfurt op te geven. In Amsterdam wilde hij zijn gezin een nieuw bestaan kunnen bieden.

Het gezin ging eerst enkele maanden uit elkaar. Anne en haar oudere zus Margot woonden eerst met hun moeder bij Otto's moeder in Frankfurt. Daarna van september tot december 1933 bij Rosa, de moeder van Edith, op de eerste verdieping van het huis aan de Pastorenplatz 1 in Aken. Anne zelf bleef tot 16 februari 1934 bij haar oma wonen, zelfs toen haar moeder en zus naar haar vader in Amsterdam verhuisden. Hoewel Anne in haar dagboeken een sterke genegenheid voor haar grootmoeder Rosa beschreef, werd haar verblijf in Aken volgens een voormalige Joodse buurjongen bepaald door eenzaamheid, vooral in de periode nadat haar zus was vertrokken.

Na de Reichsprogromnacht in 1938 probeerde de familie ook de grootmoeder naar Amsterdam te krijgen. Dat lukte in maart 1939. Na een lang ziekbed overleed Rosa Holländer in januari 1942 in Amsterdam.

Pastorplatz 1, 52070 Aachen