Duitsland / Verhaal

Het "Aken Schandaal"


Markeren

Deel

Route


Het officiële gedrag van het eerste stadsbestuur van Aken onder Franz Oppenhoff stuitte al vroeg op kritiek binnen het Amerikaanse leger. De situatie was zo controversieel dat er in de VS al snel berichten verschenen over de politieke omstandigheden na de nazi-dictatuur: "Het Aken Schandaal".

Na lange, zware gevechten werd de stad Aken in oktober 1944 bezet. Slechts tien dagen later installeerden de Amerikaanse, militaire autoriteiten een nieuw stadsbestuur met Duitse burgers aan het hoofd. De grote stad telde nog maar zo'n 10.000 inwoners en werd bestuurd door burgemeester Franz Oppenhoff. Die werd bijgestaan door negen andere burgemeesters. Zij behoorden allen tot burgerlijke kringen met een sterk katholiek geloof. Arbeiders daarentegen waren niet vertegenwoordigd in de top van de stad, zelfs de vertegenwoordigers van de katholieke arbeidersbeweging niet.

De militaire regering had aanvankelijk geen problemen met deze samenstelling, omdat het voorstel voor de benoeming van Oppenhoff afkomstig was van de bisschop van Aken. De Amerikaanse autoriteiten zagen met name de katholieke kerk als drager van het verzet tegen de nazi's en hadden daarom veel vertrouwen in de nieuwe stadsleiding. Voor de bezettingsmacht was het vooral belangrijk achter het front een ordelijk, dagelijks leven te waarborgen.

Het duurde echter niet lang voordat er fundamentele kritiek ontstond op het werk van het nieuwe stadsbestuur van Aken. Vooral de afdeling Psychologische Oorlogsvoering van het 9e leger van de Amerikaanse strijdkrachten nam aanstoot aan de omstandigheden. Saul K. Padover, een geschiedenisprofessor die in de jaren 1920 als kind van Oostenrijk naar de VS was geëmigreerd, stoorde zich vooral aan het gebrek aan diversiteit in het Akense stadsbestuur. Volgens Padovers opvatting van democratie moest het stadsbestuur de hele bevolking weerspiegelen. Hij zag het bestuur eerder als een kliek van notabelen uit de hogere klasse, van wie de meesten vóór de nazi-tijd actief waren geweest in het politieke katholicisme. Een democratische geest, zoals de afdeling Psychologische Oorlogsvoering die in Duitsland wilde vestigen, was niet te bespeuren in de leiding van de stad.

Vele Amerikaanse kranten berichtten daarom over het "Aken Schandaal". Volgens berichten moeten de lezers in de VS hebben gedacht dat een groep antidemocratische krachten onder leiding van een belangeloze bezettingsmacht probeerde te voorkomen dat de bezette stad Aken democratisch zou worden. Pas na de krantenberichten verwijderden de militaire autoriteiten talrijke voormalige nazi-bonzen uit het stadsbestuur. Maar ze lieten Oppenhoff in de positie van burgemeester tot hij op 25 maart 1945 werd vermoord door een Werewolf-Kommando van het nog steeds bestaande nazi-Duitsland.

Markt, 52062 Aachen