Duitsland / Vestingwerk

Schuilplaats in de groeve Schmithof


Markeren

Deel

Route


Terwijl de bevolking van de stad Aken dankzij de vele bunkers gemakkelijk onderdak kon vinden in noodsituaties, had de plattelandsbevolking vaak minder mogelijkheden. In de zuidelijke regio van Aken bood de kalksteengroeve van Schmithof bescherming. Vandaag de dag zijn de restanten van drie schuilplaatsen die na de Tweede Wereldoorlog werden opgeblazen nog steeds te vinden.

Waar moeten we heen als de bommenwerpers komen? Mensen in de regio werden op verschillende manieren met deze vraag geconfronteerd, afhankelijk van de omstandigheden waarin ze woonden. Terwijl de inwoners van Aken bijvoorbeeld konden schuilen in een tiental hoge bunkers, moest de bevolking in hett landelijke drielanden-gebied over het algemeen improviseren.

Versterkte kelders, riool- en mijnbouwtunnels en uitgehouwen bunkers boden een ideale schuilplaats. In de Schmithofgroeve ten zuiden van Aken waren de schuilplaatsen zo stevig gebouwd dat sommige ervan bestand waren tegen artilleriegranaten van hoog kaliber. Na de oorlog werden ze opgeblazen; alles wat overbleef was het tot 3 meter dikke plafond en een paar betonnen muren met staal er doorheen.

Verschillende voormalige schuilplaatsen zijn bewaard gebleven, tegenwoordig onderdeel van de natuur en vrij toegankelijk.