Duitsland / Vestingwerk

Horbach: Overblijfselen van tankversperringen van de Westwall


Markeren

Deel

Route


In Horbach, een stadsdeel van Aken vlakbij de grens met Nederland, liggen tankversperringen die deel uitmaakten van de Westwall. Ze werden in maart 1938 gebouwd en zijn nu beschermde monumenten.

Van Horbach richting het noordoosten en zuidwesten loopt een ongeveer 2 km lang deel van de 'Westwall'. De verdedigingslinie strekte zich uit van de Zwitserse grens tot Brüggen, bij Viersen. De Westwall was meer dan 630 km lang en telde meer dan 18.000 bunkers, tunnels, loopgraven en tankvallen. De aanleg kostte enorme hoeveelheden materiaal en mankracht. Alleen al in het Rijnland leverden 7.500 vrachtwagens en 4.500 treinwagons de bouwmaterialen en werden 3.500 bussen gebruikt om de arbeiders naar de bouwplaatsen te vervoeren.

Tijdens de oorlog was Horbach van strategisch belang voor zowel de geallieerde als de Duitse strijdkrachten. Vanaf maart 1938 werden vestingwerken gebouwd die aanvankelijk bestonden uit een tankversperring met vier overspanningen (vier rijen pantserversperringen op een rij), later uitgebreid tot vijf overspanningen. De antitankversperringen vormden de laatste fase in de ontwikkeling van een verdedigingslinie zoals eerder de Romeinse Limes of de middeleeuwse landversterkingen. Vier rijen betonnen 'bulten' werden in de grond gegraven en staken vanaf de aanvalskant gezien steeds verder uit de grond. Er werden funderingen gebruikt om de structuur te verstevigen, met een breedte van maximaal 13,45 m.

De bouw van de tankversperringen was bedoeld om het gevaar van vijandelijke tanks te verminderen door ze te dwingen hun aanvallen op bepaalde plaatsen te concentreren. Daar hoopte men in te kunnen grijpen met een mobiele verdediging van tanktroepen en antitankraketten.

Toen het front in 1944 vanuit het westen verder oprukte, ontwikkelden de geallieerden verschillende methoden om de versperringen te overwinnen. Meestal gingen infanterietroepen vooruit, vormden een bruggenhoofd en bliezen vervolgens een gat in het obstakel zodat tanks konden passeren. Aan Duitse zijde werden geallieerde acties van weliswaar met succes gecontroleerd, maar het ontbrak aan tanks en artillerie om de geallieerde opmars tegen te gaan.

De tankversperringen zijn goed bewaard gebleven en bijna de enige zichtbare herinneringen aan de voormalige verdedigingslinie.

Horbacher Straße 276, 52072 Aachen