Duitsland / Verhaal

Bevrijding van Roetgen - eerste vrije gemeente in Duitsland


Markeren

Deel

Route


Op de middag van 12 september 1944 werd de kleine gemeente Roetgen, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Aken, de eerste Duitse gemeente die door Amerikaanse soldaten werd bevrijd. De Amerikaanse troepen bereikten Roetgen in minder dan 100 dagen na hun aankomst op Europese bodem.

De kleine gemeenschap Roetgen werd bevrijd door soldaten van het Eerste Amerikaanse Leger onder leiding van generaal Courtney Hodges. Minder dan 100 dagen na hun landing op D-Day, 6 juni 1944, trok het VII Corps vanaf de Atlantische kust van Frankrijk over bezet West-Europa naar de grens van het Duitse Rijk.

De dag ervoor hadden ze de naburige stad Eupen bijna zonder slag of stoot veroverd, wat betekende dat de laatste Belgische stad was bevrijd van de nazi-bezetting. De Amerikaanse troepen wachtte nu de zogenaamde Siegfriedlinie (Westwall) die voor het eerst in de Eifel moest worden overschreden.

Eenheden van het VIIe Korps rukten op drie punten op naar Duits grondgebied. In het zuidelijke deel trok de Vierde Infanteriedivisie, met de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway als oorlogscorrespondent, de zuidelijke Eifel bij St. Vith binnen. In de regio Aken duurde de opmars langer. De Duitse verdediging verhinderde een snelle opmars naar de Rijn en er volgden zware gevechten in het Hürtgenwald. Het duurde tot 21 oktober voordat de stad Aken werd bereikt. 

Roetgen, 52159