Duitsland / Begraafplaats

Joodse Begraafplaats Haaren


Markeren

Deel

Route


De Joodse Begraafplaats Haaren werd in 1839 aangelegd en in 1938, enkele dagen na de november-pogrom, volledig verwoest. De begraafplaats is tegenwoordig leeg en dient als herdenkingsplaats.

In november 1938 werden na de Pogromnacht alle grafstenen op de begraafplaats omvergeworpen. In 1939 werden ook de rondslingerende grafstenen verwijderd. Het terrein van de begraafplaats, dat vandaag de dag leeg is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds meer vernield. De grafstenen zouden aan het begin van de oorlog in 1939 als bouwmateriaal zijn gebruikt.

Een paar jaar na het einde van de oorlog, in 1948, werd de begraafplaats gerestaureerd. Omdat er geen herkenbare graven meer waren, werd de hele begraafplaats heringericht als herdenkingsplaats. Tijdens deze opruimwerkzaamheden werd een bijna onbeschadigde grafsteen gevonden. Diee behoorde toe aan het eerste graf dat in 1839 voor het echtpaar Menken werd opgericht. In 1997 werden op een privéterrein nog meer grafmonumenten gevonden. Een jaar later werden vier stenen en ongeveer 70 fragmenten samengevoegd tot een herdenkingsmuur op de begraafplaats.

De begraafplaats maakt tegenwoordig deel uit van 'Wegen tegen het vergeten 1933-1945', een project om de wreedheden van de nationaal-socialisten in Aken te herdenken.

52080, Aachen