Nederland / Begraafplaats

Nationale Veteranen- begraafplaats & Herdenkings- en Educatiecentrum


Markeren

Deel

Route


Naast Nationaal Ereveld Loenen ligt de Nationale Veteranenbegraafplaats. Op deze indrukwekkende plek liggen militairen begraven die zich hebben ingezet voor vrede en veiligheid binnen en buiten Nederland. Het Ereveld en de Veteranenbegraafplaats hebben een gezamenlijk Herdenkings- en Educatiecentrum. Het fraaie gebouw is een plek om afscheid te nemen en een plek om kennis te maken met de verhalen van nabestaanden van oorlogsslachtoffers.

In het educatieve gedeelte van het centrum staan bezoekers staan oog in oog met nabestaanden van Anton de Kom (verzetsstrijder), Ben Buunk (Engelandvaarder), Philip Schwarz (Joods vervolgingsslachtoffer), Anda Kerkhoven (verzetsstrijder), Raviv van Renssen (militair gesneuveld in Srebrenica) en Timo Smeehuijzen (militair omgekomen in Afghanistan). Zij vertellen over hun verloren dierbare en zijn of haar leven.

In het tweede deel van de tentoonstelling maken leerlingen aan de hand van een interactieve wereldkaart kennis met veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied. De verhalen geven een overzicht van de vele internationale (vredes)missies die tot op de dag van vandaag duren. Een introductiefilm biedt perspectief op oorlog en vrede toen en nu.

Groenendaalseweg 68, 7371 EZ Loenen