Nederland / Verhaal

Canadese militairen tussen Brabantse nonnen


Markeren

Deel

Route


Ook tijdens rustige periodes aan het front ging de opleiding van militairen gewoon door. Eind 1944 vonden de Canadese troepen in Udenhout een ideale plek. Vooral door de ligging dicht bij de Loonse en Drunense Duinen, van oudsher een militair oefenterrein.

Nadat het front in Noord-Brabant zich stabiliseerde werden in het achterland diverse Training Schools opgezet. Die van de 4th Canadian Armoured Division werd ingericht in Huize Sint Felix in Udenhout. Sint Felix was ideaal, want het was een gigantisch gebouw waar de Zusters van Liefde uit Tilburg onderwijs gaven aan meisjes en daarnaast zieken en bejaarden verzorgden. Het gebouw was genoemd naar de patroonheilige van de bouwheer, pastoor Felix Cuijpers.

De opleidingen

De Canadezen betrokken op 7 december 1944 het pand. De slaapverblijven werden ingericht voor 60 militairen. De eerste commandant was luitenant-kolonel W.T. Cromb. Drie dagen na de ingebruikname arriveerden de eerste cursisten en begonnen de lessen. Deze omvatten praktische elementen zoals schieten met allerlei wapens (in de Loonse en Drunense Duinen), tactische oefeningen en theorie, bijvoorbeeld lessen over het Duitse leger. De cursus duurde twee weken. De uiteindelijke gedachte was om de militairen nog efficiënter te maken, maar in de praktijk fungeerde de school uiteindelijk gewoon als opfriscursus.

De Canadese divisie verliet in maart Noord-Brabant om deel te nemen aan te aanval op Duitsland. De school bleef in Udenhout tot 28 april 1945 en sloot na tien cursussen. De elfde en laatste werd gegeven in Sögel, Duitsland.

Sint Felix na de oorlog

De zusters verlieten Huize Sint Felix pas in 1991, sommigen bleven in het dorp wonen. Tussen 1992 en 1995 woonden er asielzoekers in het voormalige klooster. Het gebouw werd uiteindelijk in juni 1995 gesloopt. Op de plaats van het complex zijn woningen en een woongebouw verrezen. Het woongebouw draagt de verwijzende naam Felixhof. Als blijvende herinneringen zijn het beeld van Sint Felix, de belettering van het huis, het angelusklokje en de eerste steen verwerkt in een monument. Dat werd ontworpen door de Udenhoutse kunstenaar Frank van der Loo en staat op de vroegere locatie.

Schoorstraat 2, Udenhout