Nederland / Verhaal

Vroeg Kerstfeest voor Nederlandse kinderen


Markeren

Deel

Route


Zowel in Heusden als in Elshout organiseerden Canadese militairen op dinsdag 19 december 1944 een groot feest met een Kerstman, een filmvoorstelling, cadeaus en lekker eten en drinken. Hoewel er ook op de dag van het evenement Duitse granaten vielen, ging het feest toch door, tot grote vreugde van de lokale jeugd.

Na de bevrijding van het grootste deel van Noord-Brabant kwam de geallieerde opmars tot staan bij de Bergse Maas. In die situatie kwam geen verandering meer tot het einde van de oorlog in mei 1945. Al die tijd werd het Maasfront bewaakt door Poolse en Canadese eenheden van het First Canadian Army (generaal Crerar).

Tijdens de lange winter aan de Maas knoopten de Canadese soldaten nauwe contacten aan met de burgerbevolking. Zo konden ze even de oorlog vergeten. In dit kader hervatten ze ook een gewoonte die ze tijdens hun verblijf in Engeland hadden ontwikkeld: activiteiten opzetten voor de lokale jeugd. En dus organiseerden de soldaten van de Argyll and Sutherland Highlanders of Canada eind december 1944 een kerstfeest voor de kinderen uit Elshout en Heusden. Dat was niet geheel zonder risico gezien de wederzijdse beschietingen. Maar de kinderen konden even de constante dreiging van de Duitse beschietingen en de barre omstandigheden van het dagelijkse leven vergeten. Voor de Canadese soldaten betekende het een warme herinnering aan hun eigen familie in het verre Canada.

De dag na het vroege kerstfeest vertrokken de Argylls overigens met de rest van de 4th Canadian Armoured Division naar Midden-Brabant. Hun vertrek hield verband met het Duitse tegenoffensief in de Ardennen. Hun sector werd overgenomen door de 1st Polish Armoured Division, de plaatsen Heusden en Elshout door het 1ste Bataljon van de Bergjagers, in het Pools de Podhalanskich. Half januari 1945 keerden de Canadezen weer terug voor vier weken. Hierna begonnen de voorbereidingen voor de aanval op Duitsland.

Kerkstraat 37, Elshout