Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

​​RAF Ibsley​


Markeren

Deel

Route


​​​Tijdens het grootste deel van de oorlog was RAF Ibsley, of USAAF Basis AAF-347, een actief vliegveld. Aanvankelijk was het de thuisbasis van vele squadrons van de RAF tussen 1941 en 1943, en vanaf 1942 ook van de USAAF. Wandelen langs de perimeter van het vliegveld en de infrastructuur is mogelijk via een aantal paden die publiek toegankelijk zijn. Het grootste deel van het vliegveld is nu verdwenen en overdekt met grindkuilen en grote aangelegde meren.​

​​​Vanaf de oostkant van het voormalige vliegveld kun je Moyles Court School, het voormalige hoofdkwartier van de basis, zien. Wanneer je de weg in noordelijke richting volgt, kom je langs het gebied van de controletoren, die er nog steeds staat. Deze staat op privéterrein en is niet toegankelijk. De weg loopt dan door en leidt naar het gedenkteken voor RAF Ibsley op het kruispunt. Vanaf hier kunnen diverse paden oostwaarts worden gevolgd naar Gevechtshoofdkwartier Ibsley.

Na de opening in 1941 opereerde de RAF vanuit het vliegveld dat uit drie betonnen startbanen bestond. 26 verschillende squadrons of eenheden waren hier op enig moment gehuisvest. Het vliegveld had capaciteit voor stationering van meer dan 100 vliegtuigen tegelijk. Onder de squadrons van de RAF bevonden zich ook squadrons van de Royal Canadian Air Force en mannen uit Polen en Tsjechoslowakije.

In 1943 vertrok de RAF en nam de USAAF het vliegveld over. In de aanloop naar D-Day en Operatie Overlord van 6 juni 1944 was de 48e Fighter Group, bestaande uit drie met P-47 Thunderbolts uitgeruste squadrons, hier gestationeerd.

Zij hadden als taak om tijdens de aanloop naar D-Day bruggen, vliegvelden en vliegtuigen onder vuur te nemen om het reactievermogen van het Duitse leger op de Geallieerde landingen te verminderen wanneer die plaats vonden.

Vanaf 6 juni werden missies voor het beschermen van konvooien en het onder vuur nemen van Duitse verdedigingen en binnenlandse bewegingen van het Duitse leger van hieruit gevlogen.

Na de oorlog werd het land teruggegeven aan de eigenaar. Het vliegveld werd toen omgebouwd tot een racecircuit. Toen het circuit dichtging, werd het land enkele jaren voor landbouw gebruikt en daarna getransformeerd in wat vandaag de dag bekend staat als het natuurreservaat Blashford Lakes.

​​Ellingham Drove, Ringwood​, BH24 3NF