Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

​​Inschepingspunt Warsash​


Markeren

Deel

Route


​​Inschepingspunt Warsash was een van de vele inschepingspunten in de gebieden rondom Portsmouth, Gosport en Southampton die het inladen faciliteerden van mensen en voertuigen die in juni 1944 aan Operatie Neptune en Operatie Overlord deelnamen.

Dit was het inschepingspunt waar de Commando's van de 1st Special Service Brigade en de 4th Special Service Brigade op landingsvaartuigen werden geladen.

De 1st Special Service Brigade was verbonden aan de Britse 6th Airborne Division. Zij landden op Sword Beach op D-Day, kort na H-hour en de eerste landingen door de Britse 3rd Infantry Division. Hun taak was het uitschakelen van de verdedigingswerken van de Duitse Atlantikwall, om daarna snel door te stoten naar het binnenland en zich bij de mannen van de Airborne Division te voegen.

De 4th Special Service Brigade bestond uit vier Royal Marine Commando-eenheden die op Sword Beach, Juno Beach en Gold Beach in Normandië landden.

No. 41 RM Commando landde op D-Day op Sword Beach en trok in westelijke richting door naar Luc-sur-Mer om zich bij eenheden die op Juno Beach landden te voegen.

No. 48 RM Commando landde op Juno Beach en trok in oostelijke richting door Langrune om zich bij eenheden die op Sword Beach landden te voegen, waardoor het bruggenhoofd tussen Sword Beach en Juno Beach samengevoegd werd.

No. 46 RM Commando was de reserve-eenheid; op 7 juni landden zij op Juno Beach en voegden zich bij de twee andere eenheden in het gebied tussen Sword Beach en Juno Beach.

No. 47 RM Commando landde bij Le Hamel op Gold Beach, trok vervolgens op in westelijke richting en probeerde het kleine vissersdorpje Port-en-Bessin in handen te krijgen. Dit moest worden bemachtigd om PLUTO (Pipe Line Under The Ocean) op deze plek aan land te laten komen en zo de oprukkende Geallieerde legers in Frankrijk van brandstof te voorzien.

De inschepingspunten waren niet alleen bedoeld voor het verplaatsen van mensen en materieel naar Normandië. Gewonden uit Normandië en krijgsgevangenen uit het Duitse leger werden daar ook opgevangen. 

​​Shore Road​, SO31 9FT