Verenigd Koninkrijk / Verhaal

​​Inschepingspunt Stokes Bay


Markeren

Deel

Route


​​Stokes Bay was een inschepingspunt dat bestond uit vier verschillende inschepingsplaatsen met de namen G1, G2, G3 en G4. Elke inschepingsplaats bood plaats aan maximaal vier Landing Craft Tanks tegelijk. Door de erosie van de kust wordt dit gebied nu langzaam ondermijnd door de zee en spoelt het weg.

In 1942 werd het besluit genomen om van Stokes Bay een inschepingslocatie voor amfibische operaties te maken. De inschepingsplaatsen en met matten versterkte gebieden op het strand werden aangelegd door burgerbouwers die daarvoor de ontwerpen van ingenieurs uit het leger volgden.

Stokes Bay werd aangewezen als opvanggebied voor degenen die terugkeerden van Operatie Jubilee, de aanval op Dieppe. Het was de bedoeling dat de inschepingspunten gebruikt zouden worden voor het lossen van uit Dieppe teruggebrachte gewonden. Ze zouden vervolgens naar Marinehospitaal Haslar worden gebracht, dat dichtbij was. Door het mislukken van Operatie Jubilee werd de meerderheid van de gewonden die geëvacueerd konden worden direct naar Marinebasis Portsmouth gebracht.

Tijdens Oefening Fabius, de repetities in april en mei 1944 voor Operatie Neptune en Operatie Overlord, werd het inschepingspunt gebruikt door de Britse 3rd en 50th Infantry Division.

De inscheping voor D-Day vond eind mei en begin juni plaats. Honderden voertuigen en hun bemanningen werden vanuit DD Sherman tanks, zelfrijdende kanonnen en Armoured Vehicle Royal Engineers (AVRE) op Landing Craft Tanks geladen. Veel van deze voertuigen en manschappen scheepten zich in en bereidden zich voor op 5 juni, maar door het uitstel van 24 uur bleven zij voor anker liggen in de Solent, klaar om de volgende dag uit te varen.

Het inschepingsgebied Stokes Bay is open voor publiek, dat langs de promenade vanuit G1 naar het westen en vanuit G4 naar het oosten kan wandelen. De resten van G3 en G4 zijn beter zichtbaar dan die van G1 en G2. In de loop van de tijd heeft de zee het grootste deel van de betonnen matten weggespoeld, maar bij laag tij zijn de betonnen blokken (door plaatselijke bewoners ‘chocoladeblokken’ genoemd vanwege hun gelijkenis met chocoladerepen van Cadbury) nog steeds zichtbaar. De parkeerplaats in het gebied G3 en G4, vlak bij het café en het gedenkteken, was een van de grote verharde gebieden.

​​Stokes Bay Road, Gosport​, PO12 2TR