Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

​​Inschepingspunten Eastern Docks en Town Quay​


Markeren

Deel

Route


​​De inschepingspunten Eastern Docks en Town Quay in Southampton waren twee van de vele inschepingspunten in de gebieden rondom Portsmouth, Gosport en Southampton die het inladen faciliteerden van mensen en voertuigen die in juni 1944 aan Operatie Neptune en Operatie Overlord deelnamen.

De door Royal Engineers aangelegde inschepingspunten moesten sterk genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen van Geallieerde tanks als de Shermans en de Churchills. Voertuigen werden met hun wapens erop op deze specifieke locatie op Landing Ship Tanks (LST) en Landing Craft Tanks (LCT) geladen.

De Eastern Docks in Southampton hadden capaciteit voor het laden en lossen van maximaal 5 personeelsschepen, 2 hospitaalschepen, 6 Military Transport (MT)-schepen, 3 MT-kustvaarders, 2 spoorponten en kustvaarders met voorraden. Het gebied is tegenwoordig een actieve werf en niet toegankelijk voor publiek.

Town Quay in Southampton werd in drie gedeeltes gebouwd zodat 2 LST's konden aanleggen bij punt S1, 2 LST's bij punt S2, en 1 LST en 2 LCT's bij punt S3. Deze locaties bevinden zich op Town Quay, vlak bij de terminal van de Red Funnel Ferries. Ze zijn te zien vanaf Mayflower Park Quayside.

De inschepingspunten waren niet alleen bedoeld voor het verplaatsen van mensen en materieel naar Normandië. Gewonden uit Normandië en krijgsgevangenen uit het Duitse leger werden daar ook opgevangen. 

​​Ocean Road, Eastern Docks​, ​​SO14 3GF​