Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

​​Langstone Harbour​


Markeren

Deel

Route


​​De kade aan de rand van de haven werd gebruikt voor de bouw van onderdelen van de Mulberry Harbours, kunstmatige verplaatsbare havens. Deze zouden de Geallieerden nodig hebben voor het faciliteren van de landingen in Normandië op D-Day in juni 1944.

​​De bouwplaats ligt ten zuiden van de parkeerplaats aan Ferry Road. Het meest zichtbare deel is het grote betonnen gebied met betonblokken onder de kade die deel uitmaakten van de bouwplaats. Deze strekt zich enkele honderden meters uit naar het zuiden, waar je kunt wandelen. Langs een vage lijn die zichtbaar is in het gras kun je de lijnen van de grote betonnen bouwplaats volgen. Meer betonblokken zijn te zien aan de kustlijn.

In de aanloop naar D-Day in 1944 werkten burgeraannemers hier dagelijks aan wat de Phoenix Caissons zouden worden. Deze werden gebruikt voor het bouwen van de grote buitenste golfbrekers van de zogenoemde Mulberry Harbours, kunstmatige verplaatsbare havens.

Zodra deze grote betonnen bouwwerken klaar waren, werden ze met behulp van hellingen in het water geplaatst. De caissons hadden diverse afmetingen; de grootste wogen meer dan 6.000 ton en de kleinste 1.600 ton. Ze konden drijven en werden het havengebied in gesleept en daar tot zinken gebracht totdat ze nodig waren.

Door de geheimhouding rond de Mulberry Harbours kregen de aannemers niets te horen over het specifieke gebruik van deze componenten of waar ze heen gingen.

In een heel vroeg stadium van de landingen in Normandië werden de individuele componenten voor de Mulberry Harbours, zoals de caissons hier, weer vlot getrokken en helemaal over het Kanaal naar Normandië gesleept.

Wanneer je rond blijft lopen naar de noordzijde van Ferry Road en over de haven heen kijkt, kun je de resten zien van een ongebruikte, in twee stukken gebroken Phoenix Caisson.

Van hiervandaan kun je de Langstone Ferry nemen die je over het water naar de kant van Portsmouth brengt en tijdens de oversteek de Phoenix Caisson passeert. Aan de overkant kun je verder gaan op de LRE Hiking Trail.

​Informatie over de Hayling Ferry vind je hier: https://www.haylingferry.net

​​Ferry Road, Hayling Island​, PO11 0DG