Verenigd Koninkrijk / Begraafplaats

​​Hollybrook Cemetery Southampton​


Markeren

Deel

Route


​​In Hollybrook Cemetery, Southampton, zijn twee begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) en een gedenkteken te vinden. De begraafplaats bevindt zich op korte afstand van Southampton Common, waar in de aanloop naar D-Day in 1944 duizenden manschappen werden onderbracht voordat zij zich inscheepten.​

​​De begraafplaats bevindt zich in het gebied Maybush in Southampton naast het Southampton General Hospital en is toegankelijk via Tremona Road.

Op de begraafplaats staat een gedenkteken van de CWGC met de namen van bijna 1.900 mannen en vrouwen die geen bekend graf hebben. Velen van hen zijn vermist of begraven op zee. Het gedenkteken bevindt zich achter het gedeelte met 128 graven uit de Eerste Wereldoorlog. Dit ligt rechts van de ingang wanneer je vanuit Tremona Road de begraafplaats op komt.

Het gedeelte met graven van de CWGC uit de Tweede Wereldoorlog is te vinden aan de linkerkant van het hoofdpad. Dit gedeelte bevat een groot deel van de 248 graven uit 1940 en latere jaren.

Een van de graven is dat van dominee Derrick Lovell Williams, die op verzoek van Lord Lovat van de 1st Special Service Brigade werd geregistreerd als een slachtoffer van gevechtshandelingen op de vooravond van D-Day.

Er zijn 10 graven van mannen die op 6 juni 1944 stierven. De meesten van hen zijn afkomstig van eenheden die deel uitmaakten van de Britse 3rd Infantry Division die op Sword Beach landde. Enkele anderen zijn bemanningsleden van de landingsvaartuigen die van essentieel belang waren voor het succes van Operatie Overlord. 

Tremonda Road, Shirley​, SO16 6HW