Verenigd Koninkrijk / Plaats van belang

​​HMS Northney I, II, III en IV​


Markeren

Deel

Route


​​HMS Northney bestond uit vier bases in het noorden en noordoosten van Hayling Island. Een kleine herdenkingsplaquette herinnert aan de bases die hier tussen 1940 en 1945 waren.

​​HMS Northney bestond uit vier afzonderlijke faciliteiten genaamd Northney I tot en met IV. Ze dienden hoofdzakelijk als opleidingsfaciliteiten voor landingsvaartuigen en vaartuigen met geringe diepgang of platte bodems. Dit zou heel belangrijk worden in de aanloop naar D-Day.

Er is niets meer over van de faciliteiten, hoewel er in het gebied van HMS Northney I nog steeds een jachthaven is waar privéboten kunnen aanleggen of in het dok kunnen gaan voor onderhoud.

Dicht bij de toegang tot de jachthaven is een klein stenen gedenkteken voor HMS Northney. Het herinnert aan degenen die hier trainden van de Special Boat Unit, 30 CDO, COPP, RMBPD, SBS, SRS en de bij de aanval op Dieppe betrokken Flotilla Officers.

HMS Northney I was oorspronkelijk een vakantiekamp dat in oktober 1942 gevorderd werd en gebruikt werd als een basis voor landingsvaartuigen.

HMS Northney II was eveneens een vakantiekamp dat in oktober 1942 gevorderd werd en gebruikt werd als een assemblagebasis voor ‘mobiele eenheden’ van landingsvaartuigen voor overzeese operaties. Het was daarnaast een opleidingsfaciliteit voor machinekamerpersoneel, waar een uit 7 weken theorie en praktische training bestaande cursus gevolgd kon worden.

HMS Northney III werd in oktober 1942 gevorderd en omgebouwd tot een basis voor landingsvaartuigen en diende vanaf augustus 1945 als verzamelkamp voor personeel van gecombineerde operaties.

HMS Northney IV werd in november 1942 gevorderd en diende eveneens als een basis voor landingsvaartuigen en een kamp voor personeel.

De ondiepe wadplaten en stranden rond Hayling Island boden ideale trainingsplekken voor marinepersoneel om zich te bekwamen in het gebruik van landingsvaartuigen en het afleveren van manschappen op stranden en daarna terug de zee op varen.

​​Northney Road, Hayling Island​, ​​PO11 0NQ​