Verenigd Koninkrijk / Andere

​​HM LCT 7074​


Markeren

Deel

Route


​​HM Landing Craft Tank (LCT) 7074, een Mark III Landing Craft Tank die deelnam aan Operatie Neptune in juni 1944.​

​​LCT 7074, gefabriceerd door R. & W. Hawthorn, Leslie & Company en te water gelaten op 4 april 1944, was een van de 235 Mark III-vaartuigen die aan D-Day deelnamen.

LCT 7074 had twee officieren en tien zeelieden. Het vaartuig maakte deel uit van de 17th LCT Flotilla voor Operatie Neptune. In de aanloop naar D-Day kwam LCT 7074 op de rivier de Orwell bij Felixstowe aan, waar één Cromwell tank, twee Sherman tanks en zeven lichte Stuart-tanks van de 22nd Armoured Brigade op het dek werden geladen voor de invasie van 6 juni.

In de loop van enkele maanden voer LCT 7074 heen en weer tussen de zuidkust van Engeland en het bruggenhoofd in Normandië waar het vaartuig enorme hoeveelheden voertuigen, munitie en voorraden afleverde voor de ondersteuning van de Geallieerde opmars vanuit Normandië die uiteindelijk zou gaan plaatsvinden.

Het vaartuig werd daarna omgebouwd voor dienst in het Verre Oosten, maar door het einde van de oorlog in mei 1945 werd het nooit daar ingezet. Na zijn buitenbedrijfstelling in 1947 kwam LCT 7074 voor anker te liggen in Liverpool en werd in de jaren negentig zelfs omgebouwd tot een nachtclub.

Dankzij een subsidie van het National Memorial Heritage Fund werd LCT 7074 in 2014 geborgen door het Nation Museum van de Royal Navy. Na een zes jaar durende restauratie verhuisde het vaartuig uiteindelijk naar het D-Day Story museum in Portsmouth, waar het onderdeel werd van de permanente tentoonstelling ‘The D-Day Story, Portsmouth’.  

​​Clarence Esplanade, Southsea, Portsmouth​, ​​PO5 3NT​

​​theddaystory@portsmouthcc.gov.uk​ / ​​@TheDDayStory​