Verenigd Koninkrijk / Verhaal

​​Oefening Fabius II​


Markeren

Deel

Route


​​In mei 1944 landde de Britse 50th Infantry Division hier op het strand bij Hayling Island als onderdeel van Oefening Fabius II.​

​​Oefening Fabius II bestond uit zes afzonderlijke oefeningen waarmee Britse, Canadese en Amerikaanse eenheden in de aanloop naar D-Day een volledige landingsoefening uit konden voeren.

Fabius II was aanvankelijk gepland voor 2 mei. Maar door soortgelijke weersomstandigheden als die een impact zouden hebben op de echte landingen in juni werd de oefening 24 uur uitgesteld.

Mannen van de Britse 50th Infantry Division gingen in Southampton aan boord van landingsvaartuigen in alle soorten en maten. Daarna voeren ze naar zee, tegen de klok in rondom het eiland Wight, om daarna een volledige amfibische landing te simuleren op het strand bij Hayling Island. De mannen kregen daarbij te maken met obstakels op het strand, rook, vuurwerk en een nagespeelde vijand. Het doel was om te landen, de stranden schoon te vegen en dan via Hayling Island op te rukken naar Havant en Rowlands Castle. De fotografische eenheid van het leger was ook aanwezig en maakte foto's en films. Deze zijn te bekijken in de online digitale catalogus van het Imperial War Museum.

Logistiek was dit een enorme operatie, met als doel het testen van de plannen voor Operatie Neptune en Operatie Overlord. De oefening omvatte zowel het op volgorde inladen van mannen en materieel op inschepingspunten met behulp van doelgericht voor de operatie aangepaste wegennetwerken als het marine-aspect van de operaties: honderden vaartuigen en schepen die volgens strikte tijdschema's moesten landen.

Over de hele linie waren de oefeningen succesvol: ze klopten in logistiek opzicht en bleven bovendien onopgemerkt door de Duitsers. Zodra de oefeningen waren afgerond, werden de geleerde lessen snel in de praktijk gebracht in de wetenschap dat D-Day nog maar een maand weg was. Alle troepen zouden moeten terugkeren naar hun kampen en daar op orders wachten om terug te gaan naar de aangewezen verzamelkampen voordat ze zich zouden inschepen.

Men zegt dat generaal Eisenhower, veldmaarschalk Montgomery en premier Winston Churchill tijdens Fabius II de oefening gadesloegen vanaf het dak van het Royal Hotel. Het witte gebouw dat ooit het hotel was bestaat nog steeds, maar is nu omgebouwd tot woningen. Deze zijn vanaf de zee te zien wanneer je in westelijke richting naar de zware luchtdoelbatterij van Sinah loopt. 

​​Sea Front​, PO11 0AD